FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 28. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Musliman iz Bosne hodao je pet i pol tisuća kilometara, stigao u Meku u Saudijskoj Arabiji, a danas kaže kako ga je Bog sačuvao u zaraćenoj Siriji, objavio je u subotu BBC. Senad Hodžić (47) rekao je za BBC da je nekoliko sati na sirijskoj granici čekao vizu. Poslije je morao pregovarati na nekoliko kontrolnih točaka: na nekima su vojnici, na drugima pobunjenici. "Neki su čak poljubili Kuran koji nosim", rekao je i dodao da u ruksaku drži i Bibliju. Hodočašće u Meku jedno je od pet stupova islama. To je dužnost koju musliman treba obaviti barem jednom u životu. Hadžić je krenuo iz Banovića, a na prve je probleme naišao već u prosincu prošle godine na -35 u Bugarskoj. "Nijedan dan nije bio lagan, svaki je bio težak. Ali istovremeno, bilo je uzbudljivo", rekao je. "Prepješačio sam sedam zemalja, dvije pustinje, 5650 kilometara, bez novca, samo s ruksakom od dvadeset kilograma", rekao je za BBC-jev program World Update.

NEW YORK - Kruna na Kipu slobode ponovo će biti otvorena za posjetitelje u nedjelju, na 126. godišnjicu otvaranja monumentalnog spomenika, nakon jednogodišnje obnove kako bi taj simbol New Yorka bio sigurniji i dostupniji invalidima, posebice ljudima u kolicima. Obnova je stajala 30 milijuna dolara, a na Kipu slobode, koji se uzdiže na Otoku slobode u njujorškoj luci, obnovljeni su požarni alarmi, sustav prskalica i izlazni pravci kako bi sve bilo u skladu s novim sigurnosnim mjerama grada New Yorka. Sada ima i više stepenica, svekupno 393 stepenice, u odnosu na prijašnjih 354 koje su bile strmije. Kip je od postolja do baklje visok 46 metara. Nalazi se na 27 metara visokom kamenom potpornju koji se pak uzdiže na 20 metara visokom temelju u obliku zvijezde. Ugrađen je i novi sustav ventilacije te je po prvi puta nakon osamdesetih godina obnovljen i sanitarni čvor. Svake godine Otok slobode posjeti oko 3,5 milijuna ljudi, iako ih većina ne ulazi u Kip slobode. Zahvaljujući obnovi, sada će se svake godine do same krune Kipa slobode moći popeti dodatnih 26.000 ljudi godišnje.

LOS ANGELES - Arnold Schwarzenegger sprema se na povratak svojoj najpoznatijoj ulozi Conana u novom nastavku koji će producirati Universal Pictures, priopćila je u subotu ta producentska kuća. Šezdesetpetogodišnji Arnie će glumiti maču vičnog heroja u "Legendi o Conanu", 30 godina nakon što je prvi film o Conanu proslavio tog austrijskog body buildera i pretvorio ga u holivudsku zvijezdu. "Uvijek sam volio lik Conana i čast mi je ponovno igrati tu ulogu", poručio je Schwarzenegger. Conan Barbar iz 1982. i Conan Razarač iz 1984. godine zajedno su zaradili više 70 milijuna dolara. Novi nastavak Conana bi u kina trebao stići u ljeto 2014. godine. Ovo je najnoviji korak Schwarzeneggera prema povratku u Hollywood nakon što je heroj mnogih akcijskih filmova okončao svoj mandat kao guverner Kalifornije.

BANGKOK - Jedan je Tajlanđanin uhićen u petak blizu granice s Laosom dok je pokušavao prokrijumčariti šesnaest mladunaca tigra starih od šest tjedana do dva mjeseca, priopćila je u subotu tajlandska policija. Pedesetdvogodišnji muškarac je uhićen u pokrajini Khon Kaenu, na sjeveroistoku zemlje, u rutinskoj kontroli policije koja je otkrila mačke u kavezu u stražnjem dijelu njegova kombija. Kako navodi policija, osumnjičenik je rekao da je platio 15.000 bahta (oko 375 eura) za prijevoz tigrića iz Bangkoka, ali je rekao da ne zna tko su vlasnici. "Rekao je da je s njima razgovarao samo telefonski, a ne osobno", prenio je pukovnik Kusol Pongbunchan iz mjesne policije, dodajući da će se vozača sudbeno goniti zbog nezakonita posjedovanja i krijumčarenja zaštićene životinjske vrste. Tigrovi koji nisu bili uhvaćeni u prirodi, povjereni su Odjelu za parkove i očuvanje prirode. Tajland, središte krijumčarenja zaštićenim vrstama u Aziji, jedna je od trinaest zemalja u kojima tigrovi još žive u divljini.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙