FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD, WTO i UN pozivaju G20 da sačuvaju otvorena tržišta

Autor: vmom
ŽENEVA, 31. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Najveća svjetska gospodarstva moraju uložiti veće napore u zaštitu ravnopravne konkurencije na svojim tržištima kako bi se suprotstavila usporavanju svjetskog gospodarstva, poručile su u srijedu u zajedničkom priopćenju tri važne međunarodne agencije.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i UNCTAD ustvrdile su da su zemlje iz skupine G20 u proteklih pet mjeseci u manjoj mjeri uvodile protekcionističke mjere, ali da zabrinjava spori tempo oporavka izravnih stranih ulaganja.

"U proteklih pet mjeseci globalno gospodarstvo suočavalo se sa sve nepovoljnijim trendovima. Vlade G20 moraju udvostručiti svoje napore kako bi očuvale otvorenost tržišta i unaprijedile liberalizaciju trgovine i time se suprotstavile usporavanju globalnog gospodarskog rasta", navodi se u zajedničkom izvješću triju agencija.

Tri agencije objavile su zajedničko izvješće u vidu prezentacije za čelnike skupine G20, koja okuplja najbogatija svjetska gospodarstva i gospodarstva u nastajanju.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja G20 sastat će se ovoga vikenda u Mexico Cityju.

U rujnu je WTO srezao prognoze rasta za svjetsku trgovinu, glavnog pokretača gospodarstva, te sada očekuje da će u ovoj godini ona porasti za 2,5 posto, nasuprot prvotno prognoziranih 3,7 posto. Za iduću godinu prognoza rasta snižena je na 4,5 posto, s prvotno procijenjenih

5,6 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙