FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN odobrio potpore za istraživanja

Autor: scvi
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dala je odobrenje na Prijedlog Programa potpora za znanstveno-istraživačke projekte, u okviru kojeg će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta subvencionirati poduzetnike koji se bave temeljnim, primijenjenim i razvojnim istraživanjima, a naknadno je odobrila i regionalnu potporu tvrtki Brković iz Svete Nedjelje, priopćeno je danas iz te agencije.

Ukupno 11,5 milijuna kuna potpora u obliku subvencija poduzetnicima bit će dodjeljivano putem Fonda „Jedinstvo uz pomoć znanja“, kojeg je osnovalo spomenuto ministarstvo. Program je sukladan pravilima o potporama koji predviđaju dodjelu državnih potpora namijenjenih poticanju istraživanja i razvoja, ocjenjuju u AZTN-u.

Program koji traje do 31. prosinca 2013. godine obuhvaća potpore za četiri podprograma - „Znanstvena suradnja“, „Povezivanje znanstvenika“, „Moje prvo istraživanje“ i „Istraživanje u gospodarstvu i akademiji. Intenziteti potpora ovisit će o veličini poduzetnika i fazi komercijalne isplativosti u kojoj se nalazi projekt.

Potpore se ne smiju dodjeljivati poduzetnicima u teškoćama, a Ministarstvo je obvezi Agenciji godišnje izvještavati o dodijeljenim potporama u okviru ovoga programa.

Agencija je naknadno odobrila i regionalnu državnu potporu od 1,7 milijun kuna koju je 28. svibnja 2008. poduzetniku Brković d.o.o. iz Svete Nedelje u obliku subvencije na kamatnu stopu dodijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bez prethodnog odobrenja Agencije.

Zahtjev za naknadno odobrenje ove potpore Agenciji je Fond uputio u lipnju 2011. navodeći kako je prije dodjele potpore propustio zatražiti prethodno odobrenje Agencije jer je bilo potrebno žurno realizirati Financijski plan, odnosno projekta od državnog interesa za Republiku Hrvatsku i poticanje regionalnog razvoja.

Državne potpore dodijeljene bez prethodnog odobrenja Agencije su nezakonite i AZTN je u takvim slučajevima ovlašten naložiti povrat potpore uvećan za iznos kamata. No, Zakon o državnim potporama omogućuje Agenciji da naknadno odobri takvu državnu potporu ako utvrdi da je ona sukladna propisima o državnim potporama, navodi se u priopćenju agencije.

U konkretnom slučaju, Agencija je u provedenom postupku naknadnog odobrenja državne potpore temeljem podataka i dokumentacije koju joj je dostavio Fond za zaštitu okoliša te usmene rasprave na kojoj je sudjelovao i korisnik, utvrdila da je riječ o regionalnoj potpori te da se na nju mogu primijeniti propisi o regionalnim potporama. Radi se o potpori u obliku subvencije koja je bila namijenjena za ulaganje u izgradnju pogona reciklaže ambalažnog otpada u Svetoj Nedelji, u cilju proširenja postojeće proizvodnje.

U konkretnom slučaju, intenzitet potpore koja je dodijeljena poduzetniku Brković iznosi 12 posto od ukupnih opravdanih troškova projekta, a propisi o regionalnim potporama manje razvijenim područjima omogućuju da intenzitet te vrste potpora kod malih poduzetnika u području sjeverozapadne Hrvatske iznosi do najviše 60 posto opravdanih troškova ulaganja. Stoga je i to bio jedan od razloga zbog kojih je Agencija donijela rješenje kojim se tom poduzetniku naknadno odobrava dodjela državne potpore, zaključuje se u današnjem priopćenju.

(Hina) xpp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙