FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ŠIBENIK

Za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Krički kraj Drniša i pokušaj silovanja Omišanke Marine Damjani, Dragan Paravinja osuđen je danas na Županijskom sudu u Šibeniku nepravomoćno na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina. Prilikom izricanja presude sutkinja Nives Nikolac je kazala kako je šesteročlano sudsko vijeće odlučilo da je za kazneno djelo silovanja u pokušaju Antonije Bilić Paravinja zaslužio šest godina zatvora, za teško ubojstvo maloljetnice sud ga je osudio na 35, a za drugi pokušaj silovanja Omišanke na još pet godina, no sve to objedinjeno je u maksimalnu zatvorsku kaznu koju predviđa hrvatski kazneni zakon. Sutkinja Nives Nikolac pročitala je presudu u kojoj se navodi kako je Paravinja 7. lipnja prošle godine na cesti Split – Drniš u svoj kamion ukrcao maloljetnu Antoniju Bilić s namjerom da s njom ostvari spolni odnos. Antonija se pokušala braniti, otvoriti vrata kako bi pobjegla, no Paravinja ju je uhvatio oko vrata i stiskao dok god nije vidio da je mrtva. Njeno je tijelo sakrio na nepoznatom mjestu. Sutkinja je potom pročitala dio presude koji se odnosi na pokušaj silovanja Omišanke Marine Damjani. Prilikom izricanja presude Ana, sestra Antonije Bilić, koja je jedina od obitelji bila u sudnici, slomila se i zaplakala. Sutkinja Nives Nikolac, nakon što je izrekla presudu, isključila je javnost iz čitanja obrazloženja presude. Dragan Paravinja u sudnicu je ušao s osmijehom na licu, a nakon što mu je presuda izrečena, zapljeskao je i kazao kako je njegovu kaznu sigurno potpisao Tomislav Karamarko.

ZAGREB

HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier danas je optužio premijera Zorana Milanovića da lažno optužuje HDZ za urotu protiv ulaska Hrvatske u EU, te da time želi prikriti svoju nesposobnost i nerad, usporedivši Milanovićeve optužbe s aferom Dreyfus, u kojoj je francuski časnik Alfred Dreyfus lažno optužen za izdaju domovine. Stier je, nakon stanke koju je HDZ zatražio zbog nedavne Milanovićeve izjave kako oporba ogovara njegovu Vladu u inozemstvu, sa saborske govornice poručio kako je krajem 19. stoljeća jedna nekompetentna vlast u Parizu lažno optužila francuskog kapetana Dreyfusa za urotu s Njemačkom protiv Francuske, te da je poznati književnik Emile Zola u novinskom članku naslovljenim "J'accuse" optužio vlasti da lažu te tako obranio dignitet lažno optuženog Dreyfusa. Danas u Hrvatskoj, istaknuo je, izgleda da se stvara nova afera Dreyfus, koja se po pisanju Jutarnjeg lista sada zove "operacija Stier", "a to može biti samo jedna operacija difamacije mene i HDZ-a, da smo se s vrhom njemačke politike urotili protiv ulaska Hrvatske u EU". "Ma kakva laž. Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, J'accuse - optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju jednu konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost i nerad, optužujem gospodina Milanovića da nije dobro radio svoj posao i da sada traži alibi u nekoj bolesnoj teoriji zavjere, optužujem gospodina Milanovića da po starom komunističkom receptu fabricira unutarnje i vanjske neprijatelje umjesto da radi svoj posao, da pročita izvješće Europske komisije i ispuni sve zadaće da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013. godine", poručio je Stier.

ZAGREB

SDP je danas odbacio optužbe HDZ-a na račun premijera Zorana Milanovića i Vlade RH oko procesa ulaska Hrvatske u EU, poručujući da je upravo SDP-ova politika promijenila smijer Hrvatske i iz izolacije, i usmjerila je ka Europskoj uniji. "SDP-ova vlada je 2000. promijenila smijer hrvatske politike i usmjerila Hrvatsku iz izolacije ka EU", poručio je u ime Kluba SDP-a Josip Leko. "Siguran sam da se toga građani sjećaju, ali i zastupnici u parlamentu. Ta je politika od strane SDP-a bila formulirana kao Savez za Europu i ona vrijedi i danas", poručio je Leko dodavši kako nije dobro iz osobnih frustracija rušiti taj savez. "Nije neuobičajeno da se u parlamentu koriste sve mogućnosti kako bi se plasirale politike političkih stranaka. To podupiremo i to je smisao parlamentarizma, no nije odobro da se zloupotreblajva Poslovnik kako bi jedna osobna frustracija bila predstavljena kao politika, osobito ako se ta politika želi obračunati s vladom ili premijerom mimo Poslovnika", rekao je Leko. Vlada je bila dosad otvorena, a bit će i ubuduće i svi pozivi na razgovore s argumentom, bez diskvalifikacije, zloupotrebe Poslovnika i mučkog udaranja su dobrodošli, kazao je. Davor Ivo Stier (Klub HDZ-a) rekao je kako njegove poruke prema premijeru nisu osobne. Dinko Burić (Klub HDSSB) podsjećajući kako je premijer poručio da neke strane rade protiv interesa Hrvatske u EU, pozvao je premijera da kaže koje su to stranke. "HDZ je sebe prepoznao, ali premijera Milanovića molim da kada govori u množini bude određeniji", rekao je Burić.

ZAGREB

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je jednoglasno podržao prijedlog da novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) bude Dragan Lozančić, sadašnji pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku. "Procedura je takva da predsjednik Republike i predsjednik Vlade daju suglasnost na jednog kandidata i to je danas bilo na sjednici Odbora, a Odbor je dao svoju suglasnost i potvrdio to mišljenje", izjavio je novinarima nakon sjednice odbora njegov predsjednik Miroslav Tuđman (HDZ). Dragan Lozančić ima niz referenci za ovo mjesto te se nadam se da će on biti dobar ravnatelj, rekao je. Na pitanje misli li da će Lozančić popraviti lošu reputaciju koju je SOA imala u javnosti Tuđman je uzvratio: "Ako razgovaram o onome što piše u medijima onda ne znam tko uopće ima dobar imidž u Hrvatskoj". Podsjetio je i da je on na poziciji predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tek od ove godine i dodao da stoga ne želi komentirati ono što je bilo prije. Potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Dragovan (SDP) novinarima je rekao kako Lozančić ima impresivan životopis kada je riječ o području na kojem je radio tijekom proteklih 20 godina. "Dobar dio tog posla odnosi se na nacionalnu sigurnost i bez obzira što ne dolazi iz agencije smatramo da će novi čovjek na čelu agencije učiniti dodatni kvalitetni iskorak u radu sigurnosno obavještajnih službi", ustvrdio je Dragovan.

ZAGREB

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Zakoni ukidaju kategoriju povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavku potpune liberalizacije tržišta energenata. Utvrđuje se pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima. Za sigurnost opskrbe energentima odgovornim se smatra tržište, Vlada bi donosila Strategiju energetskog razvoja i Program provedbe Strategije, a jedinice lokalne i područne samouprave svoje će razvojne dokumente morati uskladiti s tim dokumentima. Sabor je izmijenio Zakon o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, od kojeg se očekuje kvalitetnije pružanje usluga u projektima javno-privatnog partnerstva (JPP). Zakon omogućuje županijama, gradovima i općinama da daju ovlast Centru da u njihovo ime obavlja djelatnosti vezane za projekte JPP-a. Izmijenjen je i Zakon o poticanju zapošljavanja kojim se redefinira pojam nezaposlene osobe bez radnog iskustva, čime se omogućuje stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju.

SPLIT

Vodstvo splitskog HDZ-a optužilo je danas vlast gradonačelnika Željka Keruma da je odgovorna za "alarmantno stanje" u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Split te da namjernim "vođenjem prema poništenju" natječaja za imenovanje intndanta, želi na čelu te kazališne kuće zadržati v.d. intendanta Duška Mucala. "Naši su vijećnici jučer napustili sjednicu Gradskog vijeća jer smo željeli prodrmati gradsku vlast, da prekine višegodišnju agoniju u HNK Split", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Petar Škorić. Po Škorićevim riječima, najnoviji u nizu natječaja za imenovanje intendanta splitskog HNK "namjerno se vodi prema neregularnosti, odnosno poništenju da bi do kraja (Kerumova) mandata na funkciji ostao Duško Mucalo". "Zbog neodgovornog upravljanja, nerada i neznanja Kerumove vlasti HNK Split je doveden u istu situaciju kao i prije dvije godine, to jest da u kazališnu sezonu 2012/13 ulazi ne samo bez intendanta nego i bez vršitelja dužnosti intendanta", istaknuo je Škorić. HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač danas je rekla kako Kerumova vlast šesti put želi poništiti natječaj za izbor intendanta HNK Split, a HDZ to želi spriječiti. "Uzrok problema u HNK-u Split je Mucalo, on je napravio dugovanja te kazališne kuće od gotovo 2,5 milijuna kuna i mi očekujemo da to Kerum plati iz svojeg džepa", rekla je Bilač. Ona je najavila kako će HDZ-ovi vijećnici u nastavku sjednice Gradskog vijeća 24. listopada ustrajavati da se za v.d. ravnatelja na šestomjesečno razdoblje do lokalnih izbora imenuje Tonči Bilić kojeg je predložilo Kazališno vijeće.

KOPRIVNICA

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Županije koprivničko-križevačke Mladen Antolić rekao je danas da je prosvjetna inspekcija nakon posjeta Srednjoj školi Koprivnica u srijedu, 17. listopada utvrdila da je u ekonomski smjer te škole ove godine upisano dvanaest učenika koji nisu zadovoljili bodovni kriterij potreban za upis u taj program. Utvrdivši nepravilnost, inspektorica je naložila da se djeca ispišu iz ekonomskog smjera. "Županija kao osnivač škole do nalaza prosvjetne inspekcije nije znala da je ravnatelj Zdravko Sabolek, u želji da pomogne učenicima, dopustio njihov upis u ekonomski smjer, koji nije bio do kraja popunjen", rekao je Antolić. Kako učenici nakon dva mjeseca nastave ne bi završili na ulici, dodao je Antolić, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatraženo je da se tim učenicima dopusti upis u četverogodišnje programe za koje imaju dovoljno bodova, kazao je. Ravnatelj Srednje škole Koprivnica Zdravko Sabolek nije želio komentirati slučaj.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙