FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O intendantu splitskog HNK sljedeći tjedan - vijećnici HDZ-a napustili sjednicu Gradskog vijeća

Autor: pgas
SPLIT, 18. listopada 2012. (Hina) - Vijećnici HDZ-a napustili su današnju sjednicu splitskoga Gradskog vijeća pošto nije prihvaćen njihov prijedlog dopune dnevnog reda da se danas glasuje o smjeni intendanta splitskoga HNK Duška Mucala.

Sjednica Gradskog vijeća ima 45 točaka dnevnog reda pa će se održati u dva dijela - danas će se glasovati o 26 točaka, a u srijedu, 24. listopada o ostalima. Prijedlog imenovanja novog intendanta HNK je 43. točka dnevnog reda, a kako se navodi u tom prijedlogu, gradonačelnik Željko Kerum dao je 2. listopada na prijedlog Kazališnog vijeća pozitivno mišljenje da se za intendanta imenuje Tonči Bilić.

Vijećnica HDZ-a Sanja Bilač tražila je prije prihvaćanja dnevnog reda da se kao prva točka u nj uvrsti smjenjivanje obnašatelja dužnosti intendanta splitskoga HNK-a Duška Mucala, a da se na tu dužnost u idućih šest mjeseci, do lokalnih izbora, imenuje Tonči Bilić.

Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić je rekla da su prijedlozi koje ona iznosi obuhvaćeni 43. točkom dnevnog reda te da nema razloga glasovati o njezinu prijedlogu. I dogradonačelnica Anđelka Visković također je rekla kako se o prijedlogu HDZ-a može raspravljati u sklopu 43. točke dnevnog reda.

"Vi ste svojim upravljanjem u splitskome HNK doveli do toga da danas imamo 'teatar' i u Gradskom vijeću", odgovorila je Sanja Bilač.

Tijekom glasovanja na kojem je bilo nazočno svih 25 vijećnika 13 vijećnika glasovalo je za dnevni red bez uvrštavanja prijedloga Sanje Bilač. Za dnevni red glasovali su vijećnici vladajuće Hrvatske građanske stranke (HGS), neovisni vijećnici te vijećnik HNS-a Joško Dvornik iako ostali vijećnici iz koalicije SDP/HNS nisu glasovali za takav dnevni red.

Dvornik je objasnio kako je on glasovao za prihvaćeni dnevni red, što je bilo ključno za natplovičnu većinu jer je stanje u splitskome HNK "vrlo teško". "Nema nesuglasja između mene i ostalih vijećnika iz SDP-a i HNS-a jer bi oni glasovali za prihvaćeni dnevni red kao i ja, ali predsjednica Bečić prebrzo je stavila na glasovanje dnevni red tako da vijećnici SDP-a i HNS-a, koji su međusobno razgovarali i dogovarali se, nisu stigli dići ruku i glasovati", rekao je za Hinu Dvornik.

Vijećnica Bilač rekla je nakon napuštanja sjednice da su dvojbe u regularnost i nezakonitost natječaja za izbor intendanta splitskoga HNK-a u tomu što je natječaj raspisan 1. lipnja, a i rok je istekao 30. lipnja. Nakon završetka natječaja trebalo je 45 dana, koliki je rok, da se kandidati mogu informirati o rezultatima natječaja. "Taj je rok istekao 12. kolovoza, što znači da je do tog datuma trebalo sazvati sjednicu Gradskog vijeća, imenovati ili neimenovati intendanta na prijedlog Kazališnog vijeća i obaviti porceduru s Ministarstvom kulture. Ali to nije učinjeno, ciljano su odugovlačili i doveli do upitnosti regularnost natječaja", rekla je Bilač. Dodala je kako HDZ ima informaciju da će natječaj za intendatna biti poništen, što znači da će Mucalo ostati na dužnosti obnašatelja dužnosti intendanta do kraja mandata gradonačelnika Željka Keruma.

I vijećnik SDP-a Ivo Baldasar ocijenio je sramotnim i despotskim ponašanje predsjednice vijeća Bečić, koja je spriječila glasovanje o prijedlogu HDZ-ove vijećnice za izmjenom dnevnog reda. "Ova gradska vlast očito želi zadržati gospodina Mucala na 'kormilu' HNK-a do daljnjeg tako da ga do kraja uspije upropastiti, slično kao što su uspjeli i s Hajdukom", rekao je.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙