FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Autor: tper
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Hrvatska je većinu stvari vezanu uz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) već implementirala u svoje zakonodavstvo, ostale su još neke stvari koje treba napraviti kao što su ishodovanje akreditacije Agenciji za plaćanje te izrada strategije ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020., istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na konferenciji u povodu obilježavanja 50. godina od utemeljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU.

Strategija će, kazao je ministar, biti donešena do svibnja iduće godine i bit će polazište za korištenje sredstava koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju vezano uz ruralni razvoj, a riječ je o 333 milijuna eura godišnje.

Jakovina je istaknuo kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) pruža niz mogućnosti, ali predstavlja i veliki izazov za što se intenzivno pripremamo.

U Hrvatskoj, kako je naveo, poljoprivredno stanovništvo čini 5,5 posto ukupnog stanovništva, poljoprivreda sudjeluje sa 5 posto u BDP-u, sa 14 posto u ukupnoj zaposlenosti, a 91,5 posto teritorija u Hrvatskoj se smatra ruralnim prostorom i obuhvaća 47,5 posto stanovništva.

Također je naglasio važnost pripreme domaćih poljoprivrednika kako bi bili konkurentni na zajedničkom europskom tržištu od 500 milijuna potrošača.

Direktor Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Jose Manuel Silva Rodriguez kazao je kako je ZPP pomogla poljoprivrednicima da postepeno razvijaju održivi proizvodni potencijal.

Kazao je i kako su se prihodi poljoprivrednika novih zemalja članica povećali ulaskom u EU te posebno naglasio kako je rana priprema ključ uspješne integracije.

Na marginama konferencije održan je sastanak ministra Jakovina i direktora Opće uprave EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Rodrigueza koji su se složili da bi hrvatske vlasti trebale pozorno pratiti neometanu provedbu ZPP-a u 2013.

Razgovarali su i o stanju hrvatskih priprema za provedbu ZPP-a 2013., te prijedlozima reforme ZPP-a.

Rodriguez je naglasio kako je za hrvatske poljoprivrednike važna pravovremena finalizacija upravljačkih alata za alociranje, kanaliziranje i provjeru korištenja europskih sredstava za poljoprivredu.

Istaknuo je kako je važno da Hrvatska poštuje svoju obvezu da ima akreditiranu Platnu agenciju za izravna plaćanja za kampanju 2013.

Razgovaralo se i o pripremama za upravljanje mehanizmima potpore poljoprivrednom tržištu od dana pristupanja, te o korištenju sredstava za ruralni razvoj od 2014.

U tom je kontekstu Rodrigez preporučio da se sadašnji pred-pristupni fondovi EU za poljoprivredu i ruralni razvoj iskoriste do maksimuma.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙