FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Biskup Komarica pozvao vlasti da spriječe zlostavljanja povratnika

Autor: zkre
MOSTAR, 30. listopada 2012. (Hina) - Banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je vlasti u BiH i Republici Srpskoj da zaustave nasilje nad hrvatskim prognanicima upozoravajući da im se ne dopušta povratak na obiteljska ognjišta navodeći i slučajeve zlostavljanja školske djece hrvatskih prognanika, izvijestila je u utorak Tiskovna agencija banjolučke biskupije (TABB).

Biskup Komarica je posljednjih dana primio nekoliko novih apela za pomoć povratnicima u banjolučki kraj zbog onemogućavanja "ulaska u posjed ili vraćanje posjeda, stana ili kuće iz kojeg su nasilno istjerani prije sedamnaest ili više godina", navode iz agencije banjalučke biskupije. Dodaje se da, iako povratnici posjeduju sve dokumente o vlasništvu, druge osobe i dalje koriste njihovu imovinu, a nadležne institucije vlasti ništa ne poduzimaju.

Biskupu Komarici također su prijavljeni slučajevi psihičkog pa i tjelesnog zlostavljanja školske djece hrvatske nacionalnosti. U TABB-u navode da su pritisci takvi da djeca moraju mijenjati školu, a kada to naprave pojave se novi problemi kad druga djeca ili roditelji otkriju da se radi o hrvatskoj djeci. "To ide do te mjere da hrvatska djeca neprestano moraju mijenjati školu, često na zahtjev roditelja čija djeca zlostavljanju hrvatsku djecu", dodaje se.

Biskup Komarica je o ovim prigovorima upoznao nadležne vlasti te istaknuo da očekuje od svakog predstavnika vlasti, bez obzira radi li se o Srbinu, Hrvatu ili Bošnjaku, da se brine za sve građane. "To kao građani međunarodno priznate suverene države imamo pravo, a političare takvo ponašanje obvezuje", istaknuo je biskup Komarica.

O teškome položaju Hrvata katolika banjolučki biskup je izvijestio i ministra prognanika Republike Srpske Davora Čordaša pozivajući ga da pomogne ugroženim hrvatskim, katoličkim obiteljima.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙