FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghi podupro prijedlog njemačkog ministra o valutnom povjereniku za eurozonu

Autor: mpuk
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi podržao je u jednom intervjuu prijedlog njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea o imenovanju valutnog povjerenika za eurozonu, upozoravajući članice da moraju prenijeti dio suvereniteta na eurozonu kako bi se ponovo steklo povjerenje ulagača.

Schaeuble je zatražio veće ovlasti za europskog povjerenika za monetarne i ekonomske poslove, ponajprije na području nadzora proračuna zemalja koje prekrše propise o dozvoljenom proračunskom deficitu.

"Izričito podržavam taj prijedlog", rekao je Draghi u intervjuu njemačkom tjedniku Der Spiegel objavljenom tijekom vikenda. Da bi eurozona ponovo stekla povjerenje ulagača, zemlje članice moraju prenijeti dio svog suvereniteta na europsku razinu, dodao je.

"Mnoge vlade tek trebaju shvatiti da su već davno izgubile svoj nacionalni suverenitet“, rekao je Draghi. "Budući da su u prošlosti dopustile da im se gomila dug, sada im je potrebna naklonost financijskih tržišta".

Čelnik središnje banke ujedno je branio novi plan kupnje obveznica zaduženih zemalja eurozone. Napomenuo je ipak da ECB-ove intervencije na tržištu neće biti "nekontrolirane".

Neograničena kupnja obveznica nije isto što i nekontrolirana kupnja, naglasio je. Središnja banka kupovat će obveznice onih zemalja koje ispunjavaju stroge uvjete, podsjeća čelnik ECB-a.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙