FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi rastu treći dan zaredom?

Autor: scvi
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pozitivno raspoloženje na inozemnim burzama i pozicioniranje ulagača uoči sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija, na Zagrebačkoj bi burzi i danas, treći dan zaredom, moglo potaknuti rast Crobexa.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks porastao je jučer za 0,82 posto, na 1.765 bodova, a Crobex10 za 0,87 posto, na 982 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego dan prije.

Jučer su, kao i u ponedjeljak, Crobexi u prvom dijelu trgovanja bilježili blage minuse, da bi do kraja dana ostvarili dobitke.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,21 posto, na 214,64 kune.

„Pozitivno raspoloženje s inozemnih burzi pomalo se prelijeva i na domaću burzu. Vjerojatno se investitori već i pomalo pozicioniraju pred objavu financijskih izviješća domaćih kompanija, koja bi trebala započeti potkraj mjeseca. Stoga i danas očekujem stagnaciju Crobexa s pozitivnim predznakom, a moguć je i nešto veći rast indeksa“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesenbank Austria.

S obzirom da zasad nema važnijih poslovnih vijesti, u fokusu investitora i dalje bi mogla biti najlikvidnija izdanja.

Na Wall Streetu su, pak, u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, jer su bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Johnson & Johnsona i drugih velikih kompanija potaknuli nadu da tekuća sezona objave kvartalnih financijskih izvješća kompanija možda i neće biti tako loša kao što se procjenjivalo.

Dow Jones indeks ojačao je 0,95 posto, dok je S&P 500 porastao 1,03, a Nasdaq indeks 1,21 posto.

I na azijskim te europskim burzama jutros su cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

„Na inozemnim burzama i danas se očekuje nastavak pozitivnog raspoloženja. Osim dobrih rezultata poslovanja američkih kompanija, optimizam jutros potiče i Moody'sova potvrda kreditnog rejtinga Španjolske“, zaključuje Franin.

Moody's je kreditni rejting Španjolske ostavio nepromijenjen na 'Baa3', što je umanjilo strahovanja na financijskim tržištima od produbljivanja dužničkih problema te članice eurozone. Ulagači su se, naime, plašili da bi Moody's mogao smanjiti rejting Španjolske na status 'bezvrijedan', što bi dodatno povećalo cijenu zaduživanja te zemlje.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙