FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Honda snizila prognoze zbog teritorijalnog spora Kine i Japana

Autor: mkuz
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina/BBC) - Japanski proizvođač vozila Honda snizio je prognozu godišnje dobiti nakon protujapanskih prosvjeda u Kini koji su nagrizili prodaju u toj zemlji, izvijestili su u ponedjeljak mediji.

Provjede je potaknuo spor oko nenastanjenih otoka na koje obje zemlje polažu pravo. Kineski potrošači počeli su bojkotirati japanske proizvode pa je Hondina prodaja u Kini u rujnu pala 40 posto, izvijestio je BBC.

U Hondi očekuju da će spor negativno utjecati na njihovu prodaju u Kini i u narednom razdoblju.

Japanski proizvođač vozila sada prognozira da će mu u poslovnoj godini do 31. ožujka neto dobit iznositi 375 milijardi jena (4,7 milijardi dolara), u odnosu na ranije prognoziranih 470 milijardi jena.

Nakon objave tog priopćenja vrijednost Hondine dionice na Tokijskoj burzi spustila se 4,7 posto. Japanske kompanije i tvrtke obično objavljuju svoje poslovne rezultate nakon zatvaranja tržišta, ali aktualna je Hondina greškom osvanula na web stranici tri sata prije roka.

Početkom mjeseca Google je napravio sličnu pogrešku i objavio rezultate za treće tromjesečje prije roka, zbog čega je trgovina njegovom dionicom obustavljena na dva i pol sata.

Hondino se poslovanje inače dodatno oporavilo u proteklom tromjesečju od posljedica prošlogodišnjeg prirodnih katastrofa u Japanu i Tajlandu. Japanska je kompanija izvijestila da joj je neto dobit u tromjesečju do kraja rujna iznosila 82,2 milijarde jena, što je 36 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Oporavak počiva u prvom redu na povećanoj prodaji automobila u SAD-u i Japanu i na dobrom odazivu kupaca na nove modele. Iz Honde ipak upozoravaju da bi na njihove rezultate u narednim mjesecima moglo utjecati usporavanje prodaje u Europi.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙