FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oslabile, euro ojačao

Autor: neba
TOKYO, 22. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer su slabi poslovni rezultati američkih kompanija i oštar pad japanskog izvoza natjerali ulagače na povlačenje dobiti s tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu ojačale 0,2 posto.

No, u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju cijene su pale između 0,2 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,6 posto.

Nakon slabih poslovnih rezultata niza kompanija, među kojima General Electrica i McDonald'sa, u petak su na Wall Streetu burzovni indeksi zabilježili najveći dnevni pad u posljednja četiri mjeseca, što je jutros azijske ulagače natjeralo u defanzivne pozicije.

„Nakon uspona cijena nekoliko tjedana, trend rasta ostao je bez goriva, pa su se ulagači odlučili povući dobit s tržišta“, kaže Ric Spooner, analitičar u tvrtki CMC markets.

Dodaje da trenutačno nema puno razloga za kupnju dionica, s obzirom da najveća gospodarstva, od SAD-a i Kine, do eurozone slabe.

Jutros je to potvrdio i podatak o padu japanskog izvoza u rujnu za više od 10 posto na godišnjoj razini, što je njegov najveći pad još od katastrofalnog potresa i tsunamija u veljači 2011. godine.

To je izazvalo strahovanja da japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, ponovno uranja u recesiju, kao i eurozona.

Unatoč recesiji u eurozoni, na valutnim tržištima euro posljednjih dana jača jer se ulagači nadaju napretku u rješavanju dužničkih problema u tom bloku, nakon što su prošloga tjedna čelnici Europske unije dogovorili korak naprijed prema bankarskoj uniji.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3050 dolara, dok je u petak iznosio 1,3020 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 103,25 jena, koliko je iznosila u petak, na 103,80 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao sa 79,30 na 79,60 jena, najvišu razinu u dva mjeseca.

Nakon što je u petak pala za više od 2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala 40-ak centi, na 90,50 dolara po barelu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙