FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostaci 117 žrtava staljinizma ekshumirano u Varšavi

Autor: mtro
VARŠAVA, 25. listopada 2012. (Hina/AFP) - Ostaci 117 poljskih žrtava Staljinova terora anonimno pokopanih u tajnosti između 1948. i 1956. ekshumirani su na vojnom groblju Powazki u Varšavi, rekao je u četvrtak Lukasz Kaminski, šef Instituta nacionalnog sjećanja (IPN) koji istražuje nacističke i staljinističke zločine.

"Ti ljudi su ponovno izgradili Poljsku. Zauzimali su odgovorna mjesta, bili su poljska elita i ubijeni su", rekao je Kaminski novinarima.

Poljske vlasti su u srpnju počele ekshumaciju tog groblja, kako bi identificirali mjesto pokopa generala Emila Fieldora, jednog od šefova poljskog otpora AK tijekom Drugog svjetskog rata i Witolda Pileckog, čovjeka koji je dragovoljno ušao u nacistički logor Auschwitz kako bi o tome svjedočio.

Nakon rata obojicu je optužio staljinistički režim u Poljskoj za veleizdaju i špijunažu. Osuđeni su na smrt i pogubljeni 1948. odnosno 1953. te pokopani na nepoznatom mjestu.

Stručnjaci sada identificiraju ekshumirane ostatke s groblja Powazki, precizirao je Kaminski.

Ekshumacije u Varšavi bit će nastavljene nakon zime, a dio su velikog programa, započetog 2011. svrha kojeg je pretražiti mjesta pokopa žrtava komunističkog terora diljem Poljske.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙