FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić na sastanku Višegradske skupine

Autor: vmrs
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u četvrtak u Varšavi na konferenciji ministara vanjskih poslova Višegradske skupine, zapadnog Balkana, Bugarske, Grčke i Rumunjske, i razgovarala o europskom umoru od proširenja i problemima Europske unije, objavljeno je iz MVEP-a.

Domaćin konferencije poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski kazao je da se danas sve više govori o umoru od proširenja i manjoj atraktivnosti EU-a koji se i sam suočava s problemima. Naglasio je kako "EU kojem će se pridružiti zemlje zapadnog Balkana neće biti onakav kakav je danas", navodi se u priopćenju.

Poljska je preuzela jednogodišnje predsjedanje Višegradskom skupinom (V4) u srpnju, a prioriteti su suradnja članica u okviru EU-a, transatlantska i međunarodna suradnja te zapadni Balkan i Istočno partnerstvo.

Štefan Fuele, povjerenik Europske komisije za proširenje, kazao je kako će od novog modela procesa pristupanja, što znači da se najteža poglavlja otvaraju prva (23. i 24. poglavlje) najviše koristi imati zemlje koje pregovaraju jer će se reformirati i transformirati na bolje. Dodao je kako je ključ u kontinuiranom radu i provođenju reformi. Želimo Europu jedne brzine, kazao je Fuele, prema priopćenju.

Ministri vanjskih poslova Crne Gore i Makedonije, te ministar europskih integracija Kosova, Nebojša Kaluđerović, Nikola Poposki i Petrit Selimi govorili su o poteškoćama koje imaju njihove zemlje, a ministrica Pusić naglasila je kako Hrvatska kroz Centar izvornosti i seminare prenosi svoja znanja i iskustva zemljama regije. "Održali smo dva treninga i Mostaru i Sarajevu, planiramo još dva do kraja godine", rekla je i dodala kako je s Crnom Gorom potpisan Sporazum o suradnji na području euroatlantskih integracija, a s BiH se priprema.

Nikolaj Mladenov, bugarski ministar vanjskih poslova, složio se kako treba nastaviti s proširenjem jer je to važno ne samo za zemlje regije nego i za EU.

Ministrica Pusić posjetila je i varšavski Židovski povijesni institut i izložbu "Varšavski geto - podzemni arhiv". Arhiv je napravljen u jesen 1940., a dokumenti sadrže podatke o Židovima koji su živjeli u getu.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙