FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija opet povod za sukobe među političarima u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. rujna 2012.(Hina) - Kriza u Siriji po drugi put ove godine postala je povodom za sukobe među političarima u Bosni i Hercegovini, nakon što je predsjednik predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovog tjedna pozvao članice Ujedinjenih naroda da interveniraju u toj zemlji i spriječe humanitarnu katastrofu kakvu nisu bile spremne zaustaviti u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Srpski član predsjendištva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić u petak su osudili Izetbegovićev istup, okvalificiravši ga kao pokušaj "jednostranog" vođenja vanjske politike zemlje.

Reagirajući na Izetbegovićev govor pred sudionicima zasjedanja opće skupštine Ujedinjenih naroda, Radmanović je medijima u BiH kazao kako predsjedništvo države uopće nije usvojilo platformu za istup predsjednika.

Za to je okrivio ministarstvo vanjskih poslova BiH, kojemu je na čelu Zlatko Lagumdžija, jer ono navodno nije na vrijeme dostavilo prijedlog platforme.

Lagumdžijinu ostavku upravo zbog Sirije još ranije su zatražile političke stranke iz RS koje državnog šefa diplomacije smatraju odgovornim zbog činjenice da je BiH krajem srpnja glasovala u UN-u za rezoluciju o Siriji kojom je osuđeno nasilje režima Bashara al-Assada nad vlastitim narodom.

Predstavnik BiH pri UN-u glasovao je za tu rezoluciju po Lagumdžijinim instrukcijama, iako za to nije bilo suglasnosti među članovima predsjendištva BiH.

Radmanović, koji je otvoreno podržao stajalište prema sirijskoj krizi kakvo zastupa Rusija, kazao je tada novinarima kako je za njega bio neprihvatljiv prijeldog rezolucije kojim je tražen al-Assadov odlazak s vlasti.

Bakir Izetbegović je pak u ovotjednom govoru u New Yorku istaknuo kako slike koje danas dolaze iz Sirije podsjećaju na bosansko-hercegovačku ratnu tragediju.

"Ako ne djelujemo odmah i ne djelujemo odlučno kako bismo pomogli narodu Sirije i ako ne stanemo u kraj krvoproliću ova tragedija će progoniti našu povijest zauvijek, baš kao i Srebrenica", kazao je Izetbegović.

On je komentirao i zbivanja diljem arapskog svijeta, ocijenivši kako su njihov cilj demokratske promjene, a izrijekom je osudio i nasilje kojemu kao izgovor služi film u kojemu se vrijeđa islamska religija.

Za Radmanovića je pak takav Izetbegovićev uklon prijeporan i ne smatra ga odgovarajućim za zemlju kakva je BiH u sadašnjem trenutku.

"Oni koji govor pažljivo pročitaju, vidjet će da se tu BiH spominje usput, i to iz kuta jednog čovjeka, a rekao bih čak ni predstavnika jednog naroda", izjavio je Radmanović, dodajući kako je stoga Izetbegović pokazao da nije dostojan predstavljati BiH jer ne poštuje ravnpravnost naroda koji u njoj žive i njihove predstavnike u vlasti.

Radmanović drži kako se BiH ne bi trebala baviti pitanjima kakva su kriza u Siriji.

Radmanovićev stranački kolega i predsjednik entitetskog parlamenta Radojičić pridružio se kritikama upućenim na Izetbegovićev račun.

"Ne znam zašto ljudima treba da tako uporno zastupaju samo jedni stranu u BiH. To se redovito događalo Harisu Silajdžiću i očito je da se pred općom skupštinom UN govori u ime jednog naroda i jedne stranke, što je zloporaba", kazao je Radojičić, optuživši Izetbegovića da je istupao kao čelnik kakve arapske zemlje, a ne BiH.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙