FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednici države i Vlade, Ivo Josipović i Zoran Milanović usuglasili su se danas, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih razgovora, kako nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat. "Mi smo u okviru svojih nadležnosti razmotrili konkretne događaje o kojima je bilo različitih izvješća i različitih stanovišta o onome što se dogodilo, i temeljem raspoloživih podataka zaključili smo da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon predviđa i stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, posebice MUP-u", rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare. Josipović je najavio da će se o konkretnom slučaju nadzora izlista telefonskih razgovora provesti nadzor prema hrvatskim propisima jer je, naglasio je, trajna briga državnih vlasti da mjere koje stoje na raspolaganju represivnom aparatu budu pod stalnim i učinkovitim nadzorom kako bi se spriječila svaka moguća ugroza ljudskih prava ili moguće nezakonitosti. U tom smislu, dodao je Josipović, s premijerom Milanovićem dogovorio je odluke i kadrovske promjene potrebne da bi se sustav razvijao u duhu Ustava i zakona, te kako bi se primjenjivale sve mjere u borbi protiv organiziranog kriminala, te u zaštititi ljudskih prava i provedbi zakona. Sukladno tim promjenama, Predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a danas i o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog Ureda.

ZLATAR - Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić otvorila je danas u Zlataru kuću za organizirano stanovanje psihički bolesnih odraslih osoba, u kojoj će živjeti četvero korisnika. To je peta kuća koja je otvorena u sklopu Doma za psihički bolesne osobe Loborgrada, a projekt samostalnog stanovanja u Loborgradu provodi se od 2004. godine i dosad je u nj uključen 21 korisnik. "Loborgrad je dobar pravi primjer kako se kvalitetno skrbi o osobama sa psihičkim teškoćama i njihov bi se rad mogao uzeti kao ogledni primjer u Hrvatskoj", ocijenila je ministrica Opačić. Istaknula je kako je smještaj korisnika u samostalne stambene jedinice i njihovo dobro snalaženje u takvoj zajednici dokaz da u društvu moramo promijeniti odnos prema osobama sa psihičkim teškoćama koje se mogu uspješno uključiti u normalan život. Opačić je rekla da ministarstvo za ovu godinu nema predviđeno ni kune za kapitalne investicije i izgradnju novih objekata pa bi u državi i drugi trebali slijediti primjer Loborgrada i bez velikih dodatnih troškova otvarati kuće za korisnike.

VALBANDON - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Valbandonu komentirajući aferu prisluškivanja kazao kako može samo ponoviti i potvrditi ono što je već jučer kazao, a to je da nikakvih dopisivanja na bilo kakve telefonske izliste nije bilo, te da policija nije nezakonito postupala. "To je sve što mogu kazati. Postoji Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji ima pravo nadzora. Neka se sve pregleda i vidi i vjerujem da će potvrditi ono što sam ja govorio" - poručio je ministar Ranko Ostojić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nije danas želio komentirati medijske napise da je policija zlouporabila sustav tajnog prikupljanja podataka te izrazio nadu da će javnost o svemu precizno informirati predsjednici države i vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović. Novinari su Leku, koji je u posjeti Brodarskom institutu, upitali koliko ozbiljnom smatra nastalu situaciju i je li ona povod za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. "O tako važnim, bitnim stvarima ne mogu govoriti na temelju čitanja novina. Kad dobijemo izvještaje u Hrvatski sabor ili kada budem informiran onda ću moći o tome nešto reći. Sad nemam niti razloga niti mogućnosti komentirati stvar samo na temelju novinskih članaka", rekao je Leko novinarima. Dodao je da se nada da će Josipović i Milanović precizno odgovoriti na pitanja o tom događaju.

ZAGREB - Ministru Ranku Ostojiću vjerujem u potpunosti, ali nadzor nad policijsko-obavještajnim sustavom sasvim sigurno nije dovoljno dobro postavljen, rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upitan smatra li da je nadzor obavještajnog sustava dobro postavljen te vjeruje li ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kada kaže da nije bilo nezakonitih prisluškivanja. Na pitanje je li moguće prisluškivanje gospodarstvenika, odgovorio je da je to moguće i vjerojatno te da postoje zakonski standardi kad se i koga može prisluškivati, ali da se u Hrvatskoj ti standardi često nisu primjenjivali. Kaže da za sebe sasvim pouzdano zna da ga se prisluškuje zadnjih 35 godina i da je sve izvještaje o tome dobijao - najprije prilikom oslobađanja varaždinske vojarne 1991., kad je dobio arhiv KOS-a, a potom mu je 2000. kad je lijeva koalicija osvojila vlast i kad mu je ponuđeno da pregleda arhive hrvatskih obavještajnih službi. No, oba puta to mi se nije dalo, kaže Čačić. Čačić smatra da problem zloupotreba obavještajnih instrumenata koji su nužni u svakoj pravnoj državi, u Hrvatskoj postoji trajno te da to nije samo problem Hrvatske.

VALBANDON - U okviru obilježavanja 20. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima danas je u Valbandonu kraj Pule ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić svečano otvorio 7. međunarodni tečaj UN-a za policijske službenike "UNPOC Croatia 2012". Na tečaju, koji će trajati do 2. studenoga, ove godine sudjeluju 23 policijska službenika iz Hrvatske i regije te Švedske i Slovačke. Ostojić je ustvrdio da je tečaj od posebne važnosti za MUP jer predstavlja "dosljedan i snažan pokazatelj konačne integracije hrvatske policije u ravnopravnu obitelj podjednako europskih i svjetskih policija". Ministar je podsjetio kako se trenutno u misijama UN-a, EU-a i NATO/ISAF-a nalazi 18 policijskih službenika i tri službenice, te da je od 2000. u misijama, od Gruzije, Cipra, Kosova, Haitija, Istočnog Timora pa do Afganistana, sudjelovalo 146 policijskih službenika.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović primio je danas učenika drugog razreda Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku Ilira Osmanija koji se zbog svog zdravstvenog stanja školuje kod kuće, te tako ispunio dječakovu želju istaknutu u pismu ministru da se osobno s njim susretne i pruži mu podršku. Šesnaestogodišnji Ilir Osmani jedan je od sedmero srednjoškolaca za koje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) organizira nastavu u kući te se školuje za poslovnog tajnika. Zbog teške povrede glave koju je zadobio nakon pada u školi kada je imao sedam godina, nije u mogućnosti pohađati redovnu nastavu. Unatoč nepromjenjivom zdravstvenom stanju, usporenih motoričkih sposobnosti i dijabetesu, svih osam razreda osnovne škole završio je s prosjekom 5.0, a odličan učenik nastavio je biti i u srednjoj školi. U pismu koje je nedavno uputio ministru Jovanoviću napisao je kako mu želi pokazati da se unatoč bolesti može biti uspješan učenik. Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku Suzana Đurđević objasnila je kako je nastava kod kuće organizirana tako da se kroz dva tjedna izmjenjuju profesori koji svaki dan svoj predmet predaju po dva sata, ocijenivši kako su ti profesori jako motivirani za takav način rada. Ministar Jovanović kazao je da Ministarstvo vodi računa o djeci sa posebnim potrebama, jer, dodao je, i na taj način pokazujemo da je obrazovanje na prvom mjestu i da svakome treba pružiti šansu da završi najkvalitetnije obrazovanje u skladu sa svojim mogućnostima.

ZAGREB - Donošenje Zakona o udrugama osoba s invaliditetom jedini je način sustavnog rješavanja problema osoba s invaliditetom, poručeno je s danas započetog dvodnevnog Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom koji je organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Položaj udruga osoba s invaliditetom je, uoči ulaska u EU, ne samo neprimjeren već prijeti opasnost da se niz udruga na terenu ugasi, rekao je predsjednik Zajednice Zorislav Bobuš požalivši se kako cijele ove godine te udruge nisu bile financirane niti s lokalne ali ni s drugih razina. "Mislimo da je zakon o udrugama osoba s invaliditetom jedini način sustavnog rješavanja problema osoba s invaliditetom" ustvrdio je Bobuš dodavši kako pred projektima EU, bez sustavnog financiranja, nemaju šanse sudjelovati ni u jednom projektu. Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski složio se kako udrugama treba pomoći jer, kazao je, imaju sjajne projekte. Međutim, na novinarsko pitanje o tome hoće li se prići izradi zakona o udrugama od posebnog državnog interesa Ledinski je tek kratko ustvrdio da je "to jedan od mogućih modela koji se razmatra, a tek će se vidjeti je li to najbolji put".

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi medija danas je nastavljeno iskazima troje svjedoka, čije su tvrtke za agenciju Nevenke Jurak radile catering i ostale usluge za potrebe promotivnih aktivnosti Fimi medije. Direktorica tvrtke "Domjenak" Jasna Šimunović posvjedočila je da je preko Fimi medije, s kojom je surađivala od 2006. do 2009., isporučivala hranu za više javnih tvrtki poput HAC-a i HEP-a, ali i za HDZ. No, iako je vrijednost cateringa isporučenog toj stranci bila oko dva milijuna kuna svi računi išli su Fimi mediji. "Na prvih par računa stavila sam napomenu da se odnose na HDZ, a nakon toga me Nevenka Jurak upozorila da to ne pišem, već da na fakturi stoji samo Fimi medija", kazala je svjedokinja. O suradnji s Fimi medijom danas su svjedočili i Krešimir Bauer, vlasnik tvrtke Bauer Grupa koja je za agenciju Nevenke Jurak tiskala razne brošure i plakate te Hrvoje Šimić, čiji je obrt Prolight radio rasvjetu za priredbe u organizaciji Fimi medije. Obojica su potvrdili da su poslovi sklopljeni s Fimi medijom zapravo bili odrađeni za javne tvrtke i HDZ, kao i da je sve naručeno uvijek bilo uredno plaćeno.

ZAGREB - Vještačenjem medicinske dokumentacije desetero zarobljenika iz Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu utvrđeno je da su njihove ozljede u većini slučajeva nastale udarcima tupo-tvrdog predmeta. Neke ozljede posljedica su udaraca tupo-tvrdim predmetom što može biti i šaka ali su neke mogle nastati i kao posljedica pada, proizlazi iz mišljenja koje je na temelju medicinske dokumentacije danas na zagrebačkom Županijskom sudu iznio medicinski vještak Dušan Zečević. Svoje mišljenje vještak je donio proučavajući medicinsku dokumentaciju napravljenu 1992. nakon pregleda zarobljenika koji su imali slomljena rebara, krvne podljeve, psihičke smetnje, kamence u žučnom mjehuru, zatajenje rada bubrega i dijabetes. Među ozlijeđenim zarobljenicima je i Dobrislav Gračanin koji je 22. ožujka 1992. u stanju opasnom po život doveden na zagrebački Sveti Duh gdje su mu, uz zatajenje bubrega, utvrđeni svježi prijelomi tri lijeva i četiri desna rebra te stari prijelomi pet rebara nastali od udarca tupo-tvrdim predmetom. Vještak je zaključio da se za neke ozljede ne može utvrditi kada su nastale, odnosno jesu li nanesene prije zarobljavanja. Dodao je da neki zarobljenici nisu imali fizičke ozljede.

ZAGREB/VELIKO TRGOVIŠĆE - Trojica radnika ranjena su u eksploziji nepoznate naprave u Velikom Trgovišću u poduzeću Meltal, specijaliziranom za otkup, preradu i prodaju sekundarnih sirovina obojenih metala, doznaje se u Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj. Eksplozija je odjeknula oko 10,30 sati u trenutku dok su radnici istovarivali staro željezo. Dvojica radnika su lakše ozlijeđena, a za trećeg se još uvijek ne zna težina ozljeda, kazao je Hini glasnogovornik policije Zoran Lončar.

OSIJEK - Policija je uhvatila 27-godišnjeg Đakovčanina koji se motociklom kretao brzinom od 146 kilometara na sat na dionici ceste u naselju gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat. Protiv motociklista koji je jučer u Koški vozio čak 96 kilometara na sat brže od dopuštenog prekoračenja policija će podnijeti optužni prijedlog. Đakovčanin je do sada počinio ukupno 28 prekršaja iz područja sigurnosti cestovnog prometa, od čega se devet odnosi na prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, izvijestila je danas policija.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙