FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija indeksa, u fokusu i Istraturist

Autor: neba
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje jer nema vijesti koje bi značajnije potaknule tržište, dok bi interes investitora mogla privući vijest o mogućem povlačenju dionica Istraturista iz burzovnog uvrštenja.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,03 posto, na 1.767 bodova, spustivši se treći dan zaredom. Istodobno je Crobex10 ojačao 0,83 posto, na 989 bodova.

Redovni promet iznosio je gotovo 30 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Za snažan skok prometa najzaslužnija je povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 13,09 milijuna kuna. Cijena joj je pritom skočila 4,17 posto, na 250 kuna.

„Osjeća se nešto pozitivnije raspoloženje u listopadu – Crobexi su od početka mjeseca u plusu, a raste i promet. I danas očekujem nešto pozitivnije raspoloženje, međutim ne i značajniji uzlet indeksa“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo u Centar banci.

Kako dodaje, nestrpljivo se iščekuju financijska izvješća domaćih kompanija, pri čemu se zasad najzanimljiviji čini turistički sektor, zbog rekordne turističke sezone.

Sa svjetskih tržišta, pak, ne stižu poticajni signali. Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednja četiri mjeseca zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih izvješća niza kompanija i smanjenja procjena daljnjih poslovnih rezultata.

Dow Jones indeks potonuo je 1,82 posto, dok je S&P 500 oslabio 1,44, a Nasdaq indeks 0,88 posto.

Zbog toga su se jutros pod pritiskom našle i azijske burze, no pad cijena bio je, ipak, blaži nego na američkim tržištima jer su ulagače ohrabrile naznake stabilizacije kineskog gospodarstva, nakon dugotrajnog usporavanja njegova rasta.

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama cijene su dionica stabilne, nakon što su jučer oštro pale.

„Ne čudi ova korekcija naniže najvažnijih burzovnih indeksa. Riječ je o normalnom 'hlađenju' tržišta nakon prilično dugotrajnog rasta. U fokusu investitora i dalje će biti financijska izvješća kompanija, koja utječu na veću volatilnost cijena dionica“, navodi Vorkapić.

Od važnijih burzovnih vijesti, Istraturist je jutros objavio da će na skupštini 7. prosinca Uprava i Nadzorni odbor dioničarima predložiti odluku o povlačenju dionica te tvrtke iz uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze.

Istraturist će se pritom obvezati isplatiti pravičnu naknadu svim dioničarima koji postave zahtjev za otkup dionica, i to u visini od 116,50 kuna po dionici. Zahtjev zastarijeva u roku od dva mjeseca od upisa odluke o povlačenju redovnih dionica u sudski registar.

„Iznenađujuća vijest, i svakako loša za investitore, ali i burzu jer nastavlja gubiti kvalitetne dionice. Nekoliko mirovinskih fondova u svom portfelju ima dionicu Istraturista, pa će biti zanimljivo kako će glasovati na skupštini. I dok je vani prestiž imati dionicu izlistanu na burzi, kod nas to, čini se, određeni broj kompanija percipira kao trošak i dodatne obveze koje im nužno ne donose dodanu vrijednost“, zaključuje Vorkapić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙