FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi blago ojačali, uz mršav promet

Autor: neba
ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su blago ojačali, nakon jučerašnjeg pada, no promet je mršav, pa se do podneva niti jedna dionica nije plasirala na listu milijunašica, jer nema novih vijesti ni sa domaće, ni sa svjetske scene koje bi ulagačima dale jasniji smjernice.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,16 posto, na 1.750 bodova, a Crobex10 0,07 posto, na 973 boda.

Redovni promet iznosio je oko 3 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Za razliku od prethodnih dana, Crobexi su danas blago u pozitivnom području, no promet je mršaviji nego jučer. Jučer je tržište oslabilo nakon smanjenja procjena MMF-a za hrvatsko gospodarstvo, a u takvim okolnostima i u nedostatku novih vijesti ulagačima je teško odlučiti kako se pozicionirati“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Tržište se jučer našlo pod pritiskom nakon što je Međunarodni monetarni fondu u najnovijim prognozama smanjio procjenu rasta najvećih svjetskih gospodarstava, dok je povećao procjenu pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini s prethodnih 0,5 na 1,1 posto.

Jutros nije bilo značajnijih vijesti s domaće scene koje bi pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru, a oprezno se trguje i na svjetskim burzama jer se ulagači plaše da će kvartalni poslovni rezultati kompanija za treće tromjesečje biti slabiji nego što se procjenjuje.

Europske su burze i pod pritiskom španjolskih te grčkih dužničkih problema, a ponovno zabrinjava i rast prinosa na talijanske obveznice, što pokazuje da je dužnička kriza u eurozoni još daleko od rješenja.

Zbog toga su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks oko podneva bili u minusu između 0,3 i 0,5 posto.

Na Zagrebačkoj je, pak, burzi najveći promet jutros ostvaren dionicom HT, oko 720 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena skliznula 0,3 posto, na 206,11 kuna.

Uz promet od oko 310 tisuća kuna, cijena dionice Ine pala je 1,3 posto, na 4.310 kuna.

Treća po likvidnosti je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od oko 250 tisuća kuna. Cijena joj je oslabila 0,1 posto, na 259,37 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙