FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište bez jasnoga smjera

Autor: scvi
ZAGREB, 11. listopada 2012. (Hina) - Slab interes investitora za dionice obilježio je prijepodnevno trgovanje na Zagrebačkoj burzi, a zbog izostanka važnijih vijesti tržište nema jasnoga smjera.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,08 posto, na 1.759 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,26 posto, na 977 bodova.

Redovni promet iznosio je tek nešto više od 2 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Od samog početka trgovanja slab je interes investitora za dionice. Posljednjih dana obujam trgovanja bio je nešto veći, međutim čini se da je to uglavnom bio rezultat aktivnosti investicijskih fondova, a ne malih investitora, i stoga kratkoga vijeka“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, smjer tržištu dat će tek objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, koja će započeti krajem mjeseca.

Najlikvidnija do sada je dionica HT-a, s 502.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 206,5 kuna.

Nešto više još se trguje i dionicom Podravke, čiji je promet nadomak 500.000 kuna. Pritom joj je cijena porasla 1,23 posto, na 249,99 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 1,83 posto ističe se dionica Ericssona Nikole Tesle, kojoj cijena iznosi 1.270 kuna.

Po gubitku, pak, izdvaja se dionica Ine – cijena joj se spustila 1,77 posto, na 4.300 kuna.

Na europskim burzama, nakon jutrošnjeg pada cijena dionica, najvažniji indeksi okrenuli su smjer tako da su oko podneva bili u blagom plusu. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu između 0,34 i 0,60 posto.

“Uz loš početak sezone objave poslovnih rezultata američkih kompanija, investitore na inozemnim burzama muči i neizvjesnost u vezi rezultata američkih predsjedničkih izbora. No, na najnovije snižavanje rejtinga Španjolskoj tržišta nisu oštrije reagirala, jer se očekuje da će ta država dobiti međunarodnu financijsku pomoć”, zaključuje Rinkovec.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙