FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule prema 109 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 23. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak na londonskom tržištu prema 109 dolara, budući da je među ulagačima prevladala zabrinutost zbog slabog svjetskog gospodarstva i njegova utjecaja na potražnju na naftom, pa je iranska prijetnja obustavom izvoza potonula u drugi plan.

Cijene barela sirove nafte na londonskom su tržištu bile 24 centa niže i iznosile su 109,2 dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovalo po 31 cent nižoj cijeni, od 88,34 dolara.

Zabrinutost zbog stanja u gospodarstvu ponovo se rasplamsala nakon što je najveći svjetski proizvođač traktora i bagera Caterpillar upozorio da gospodarstvo usporava intenzivnije nego što se očekivalo. Tmurne prognoze zasjenile su strah za opskrbu s Bliskog istoka i aktualne obustave proizvodnje u Atlantskom bazenu.

"Cijena na londonskom tržištu opet je preko noći pala ispod 110 dolara za barel, što je neobično s obzirom na brojne rizike u opskrbi. Predviđamo da će zbog njih cijene nafte u Londonu rasti u bliskoj budućnosti", stoji u bilješci Commerzbanka.

Cijene su pritisnula i očekivanja da će najnovija tjedna izvješća o zalihama u SAD-u vjerojatno pokazati njihov rast treći tjedan zaredom zbog oporavka uvoza, pokazala je preliminarna Reutersova anketa. Rast zaliha sirove nafte procijenjen je na 1,7 milijuna barela. U prethodnom su tjednu zalihe po podacima američke vlade porasle za 2,9 milijuna barela.

Pad cijena ograničila je ipak zabrinutost zbog obustava proizvodnje i mogućih poremećaja u opskrbi.

Tako je iranski ministar nafte Rostam Qasemi kazao da bi Teheran mogao obustaviti izvoz nafte u slučaju intenziviranja zapadnih sankcija. Iran trenutno izvozi tek milijun barela dnevno, najmanje u više od dva desetljeća.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,13 dolara, što znači da je bila 1,86 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙