FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti između Sirije i Turske i dalje podupiru cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 11. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poduprlo je u četvrtak daljnje zaoštravanje napetosti u odnosima Sirije i Turske, ali i smanjena proizvodnja u Sjevernom moru i snažna potražnja za naftnim derivatima, poput lož-ulja, na početku zime u sjevernoj polutki.

Barel sirove nafte poskupio je na londonskom tržištu 69 centi, na 115,02 dolara, nakon što je u srijedu u oscilacijama bogatoj trgovini njegova cijena u jednom trenutku dosegnula i najvišu razinu od 17. rujna od 115,59 dolara da bi se naknadno stabilizirala na nešto nižoj razini.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 91,73 dolara, nakon što je prethodnog dana pojeftinio više od jedan posto pod utjecajem neočekivano snažnog skoka zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu.

Turski borbeni zrakoplovi prisilili su sirijski putnički zrakoplov da sleti na aerodrom u Ankari zbog sumnje da iz Moskve prenosi opremu za vojnu komunikaciju. Turski ministar obrane zaprijetio je da će odgovoriti snažnijom akcijom ako se prekogranični napadi nastave.

"Situacija u vezi sa Sirijom sve je usijanija, strahuje se od odmazde Turske, članice NATO-a, i od širenja oružanih sukoba na cijelu regiju", tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Više rafinerijske marže kao i više cijene lož-ulja za trenutne isporuke od onih s terminima isporuke u idućim mjesecima ukazuju na stabilnu potražnju na početku zime na sjevernoj polutki.

"Doći će do obnavljanja zaliha prije zime pa će potražnja u dogledno vrijeme ostati snažna", tumači Schieldrop.

Strah od poremećaja u opskrbi s obzirom na nasilje na Bliskom istoku, odakle potječe većina nafte u prodaji na londonskom tržištu, i radovi na održavanju polja u Sjevernom moru povećali su razliku u cijeni nafte na londonskom i američkom tržištu, te je ona dosegnula najvišu razinu u ovoj godini od oko 23,50 dolara.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,94 dolara, što znači da je bila 1,48 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙