FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pogoršani izgledi za potražnju spustili cijene nafte prema 114 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 15. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Zabrinutost za potražnju spustila je u ponedjeljak u Londonu cijene nafte prema 114 dolara za barel, iako je njihov pad ograničio strah za opskrbu zbog napetosti na Bliskom istoku.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu skoro nepromijenjena, na 114,53 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi nižoj cijeni od 91,61 dolara.

Na kraju prošlog tjedna naftna tržišta pogodila je snižena prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o rastu potražnje za naftom u idućoj godini, za 100 tisuća barela dnevno, zbog manje potrošnje u Europi, Americi i Kini.

IEA je ujedno snizila i prognozu o rastu potražnje u razdoblju od 2011. do 2016., za 500.000 barela dnevno u odnosu na prethodno izvješće, uz procjenu da bi dostatna opskrba iz Sjeverne Amerike i Iraka, poduprta smanjenjem svjetske potražnje, mogla bi pritisnuti cijene nafte u idućih pet godina.

U ponedjeljak su se na IEA-ino izvješće nadovezali podaci iz kojih su analitičari izvukli zaključak o slaboj kineskoj potražnji za naftom u rujnu, usprkos 12,8-postotnom rastu uvoza nafte na dnevnoj razini. U kolovozu kliznuo je na najnižu razinu u 22 mjeseca.

"Kineska naftna potražnja nije tako dinamična kao što je bila prije nekoliko mjeseci. Ne smijemo zaboraviti da je kolovoz bio izuzetno loš a uvoz sirove nafte u rujnu bio je još uvijek osjetno niži no što je bio u prvoj polovini godine", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Pad cijena ograničila je ipak pojačana napetost između Turske i Sirije, zaprijetivši izbijanjem nove geopolitičke krize, povrh napetosti oko spornog iranskog nuklearnog programa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 111,06 dolara, što znači da je bila 29 centi viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙