FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 20. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U povodu 770. obljetnice Samobora i Dana grada danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su se vijećnicima i drugim uzvanicima obratili predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Čestitavši 770. obljetnicu grada, predsjednik Josipović je rekao da je Samobor kroz sve te godine zadržao svoju specifičnost i prepoznatljivost te da nikada nije postao predgrađe Zagreba. Ocijenio je da je suradnja i povezanost Zagreba i Samobora, odnosno njihovih stanovnika jedinstvena. U Samoboru gaje vrline koje želimo u Hrvatskoj, a to su otvorenost prema drugima, širokogrudnost, marljivost i predanost tradiciji, ali i pogled u budućnost, rekao je Josipović te istaknuo da je taj grad "unikatni spoj tradicije i suvremenosti". Dodao je kako mu je drago čuti da se u vremenima krize u Samoboru događaju pozitivne stvari. Govoreći o sadašnjem povijesnom trenutku - europeizacije Hrvatske i njezinu ulasku u Europsku uniju (EU) - predsjednik je rekao da je Hrvatska i bez formalnog ulaska u EU europska zemlja, a da joj formalno članstvo donosi mnoge prednosti i nove izazove. Siguran sam da ćete vi ovdje na te izazove dobro odgovoriti, rekao je obraćajući se nazočnima na sjednici Gradskog vijeća.

ZAGREB - Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, koji već tradicionalno okuplja regionalnu arhitektonsku scenu, počeo je danas u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svoje 12. izdanje dodjelom Orisove nagrade za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi studiju 3LHD za njihov projekt hotela "Lone" u Rovinju ostvaren prošle godine. LHD arhitektonski studio iz Zagreba djeluje od 1994. kada su ga osnovali arhitekti Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić i Silvije Novak koji su danas i primili Orisovu nagradu, pred više od dvije tisuće njihovih kolega iz zemlje i inozemstva, iz ruku visokoga pokrovitelja Dana Orisa hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i Branka Vojnovića, vlasnika tvrtke Zagrebgradnja koja je ove godine sponzor Orisove nagrade, a i graditelj hotela "Lone". Dvodnevni simpozij i ove godine suorganiziraju ORIS kuća arhitekture i tvrtka Arhitekst, a visoki pokrovitelji su ministarstva kulture te graditeljstva i prostornog uređenja, kao i gradovi Zagreb i Dubrovnik. Predsjednik Josipović istaknuo je kako se već treći put spremno odazvao pozivu za pokroviteljstvo, ali i za sudjelovanjem na simpoziju koji je za njega sjajan skup koji u današnjem vremenu krize generira optimizam i povezuje regiju, za što se, kako je rekao, i osobno zauzima kao primjer poželjne europske politike.

ZAGREB - Izložba "Ideologija ljepote" svjetski poznatog industrijskog dizajnera Karima Rashida, otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), suprotstavlja pedesetak djela tog karizmatičnog osobenjaka i jednog od najproduktivnijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice s djelima iz stalnog postava muzeja, propitujući njegov rad u kontekstu suvremene hrvatske i svjetske umjetnosti. Otvorenje je svojom nazočnošću uveličao i sam Rashid, koji je u Zagreb doputovao jučer povodom simpozija arhitekture Dani Orisa. Rashid je istaknuo kako bi Hrvatska i Zagreb trebali biti ponosni na MSU. “Proputovao sam cijeli svijet, a radim u 47 zemalja i nigdje nisam vidio ovakav muzej”, kazao je Rashid. “Zagrepčani bi doista trebali biti ponosni na ovu zgradu, to je jedno prekrasno mjesto u koje sam se zaljubio čim sam ga prije dvije godine prvi put vidio”, kazao je. Ravnateljica muzeja Snježana Pintarić kazala je kako joj je velika čast i zadovoljstvo predstaviti u muzeju jedinstvene i zanimljive predmete jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice. “Njegova su djela ovdje postavljena u dijalog s onima mnogih drugih umjetnika koji su i samog Karima inspirirali. Ta izložba ujedno predstavlja korak naprijed u muzeološkom promišljanju zbirke i pomaže osjetiti njezin duh”, kazala je Pintarić.

ZAGREB - Japanski arhitekt Sou Fujimoto, pobjednik ovogodišnjega Venecijanskog bijenala i jedan od uglednih inozemnih gostiju 12. Dana Orisa, međunarodnog arhitektonskog simpozija što je počeo danas u Zagrebu, održao je predavanje u kojemu je sažeo svoju koncepciju arhitekture poznatu pod nazivom 'primitivna budućnost', dok je izvršna direktorica Martha Thorne govorila o uglednoj nagradi Pritzker - 'Nobelu' za arhitekturu. "Primitivna budućnost" naslov je i prve knjige japanskoga arhitekta koji je karijeru počeo samostalno i na sebi svojstven način - počevši od teoretskoga koncepta na koji je 'nadograđivao' projekte, objasnio je jedan od moderatora Dana Orisa arhitekt Maroje Mrduljaš. Pred više od dvije tisuće kolega okupljenih u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Fujimoto je rekao da pod pojmom "primitivna budućnost" promišlja novu koncepciju kuće u interakciji čovjeka i prostora u kojoj će ljudi živjeti u budućnosti. Zato, rekao je, polazi od osnovnih pitanja - što je to arhitektura i što je prostor te preispituje osnovne pojmove mjesta i prostora. A kako to doista i ostvaruje pokazao je na nekoliko primjera ostvarenih projekta kao što su neobična kuća NA u Tokiju te biblioteka za 200.000 knjiga u sklopu Musashino Art Universityja u Tokiju koja je, objasnio je Fujimoto, koncipirana kao divovska spiralna polica za knjige.

SLAVONSKI BROD - Otvaranjem izložbe "Radnički dom u Slavonskome Brodu 1912.-2012." u tome je gradu počelo obilježavanje stote obljetnice Radničkoga doma, prvoga koji izgrađen sredstvima i dobrovoljnim radom samih radnika. Brodsko radništvo dobilo je tako prostore za smještaj sindikalnih organizacija, knjižnicu s čitaonicom, kuhinju za nezaposlene i radnike u štrajku te dvoranu za sastanke i kongrese, podsjetila je autorica izložbe i popratnog kataloga Ivanka Cafuta iz Muzeja brodskoga Posavlja. Izložba je dokumentarna i informativna i donosi povijest Radničkoga doma i događanja u njegovim prostorima u proteklih sto godina. Građevina koja je proglašena i spomenikom kulture preživjela je tri rata i pet država i u svakoj je poslužila određenoj svrsi. U Prvom i Drugom svjetskom ratu tu je bila bolnica, na početku Domovinskog rata služila je Hrvatskoj vojsci, a danas je stjecište kulturnog amaterizma Slavonskoga Broda. Potpredsjednik SSSH Ivan Tomac iskoristio je prigodu pozvati na radničko jedinstvo.

KRIŽEVCI - Ljubica Litrić iz Suhopolja u Virovitičko-podravskoj županiji izabrana je večeras u Križevcima između 12 kandidatkinja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ta 43-godišnjakinja završila je srednju elektrotehničku školu, a tijekom rata izbjegla je s obitelji iz Kukujevaca u Vojvodini i naselila se u Suhopolju. Majka je troje djece, a bavi se na obiteljskom gospodarstvu tovom teladi i junica te proizvodnjom mlijeka. Također izrađuje i narodne nošnje, a vrlo je aktivna i u suhopoljskom kulturno-umjetničkom društvu. Njezina prva pratilja je Nada Sedmak (52) iz Đurđevca u Koprivničko-križevačkoj županiji, a druga pratilja Đurđica Pražetina (41) iz Daskatice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Domaćin ovogodišnjeg izbora bio je Grad Križevci, zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Moniki Kemenović iz Dijankovca. Priredbu je po 13. put organizirala udruga "Uzorna hrvatska seoska žena", a održana je pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i uz potporu Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙