FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija pod motom "Pokrenimo kretanje" u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Autor: dber
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Svjetski dan kostiju i zglobova u dječjoj dobi danas je obilježen u Dječjoj bolnici Srebrnjak gdje je priređena prigodna akcija pod motom "Pokrenimo kretanje" čiji je cilj potaknuti prevenciju bolesti lokomotornog sustava.

U okviru akcije, na "Srebrnjaku" je upriličeno više interaktivnih radionica za djecu i odrasle: iDance i sportska radionica Bambi, fizikalna terapija za bolesnu djecu s reumatskim bolestima i baby fitness za dojenčad, u dobi od 3 do 6 mjeseci.

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo je na konferenciji za novinare upozorio da su djeca sve više opterećena s programima u školskim klupama, a sve je manje profesora tjelesne kulture koji im pristupaju individualno, pa se djeca rasterećuju na krivi način - uz TV, video, kompjutor i ostalo. Zato će djeci, dodao je, sigurno koristiti promoviranje kretanja, vježbanja i fizičke aktivnosti, zdravog načina života, zdrave prehrane te apstiniranje od droga i pušenja.

"Mi na 'Srebrnjaku' ponosimo se što smo formirali respektabilni Odjel reumatologije gdje dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske, a nemamo ni listi čekanja jer 90 posto pacijenata zbrinjavamo kroz dnevnu bolnicu", kazao je Nogalo, ali i upozorio da osnovni program pulmologije "sada malo trpi" te apelirao na ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Ministra zdravlja da iznađu mogućnost za plaćanje skupih lijekova i do godine dana, a ne samo poslije tog razdoblja.

Voditelj Odjela za reumatologiju Miroslav Harjaček napomenuo je da je dječja reumatologija relativno mlada struka. "U našoj bolnici na Srebrnjaku imamo tri dječja reumatologa i trudimo se zbrinuti što više djece. Uglavnom zbrinjavamo djecu izvan Grada Zagreba i vjerujem da pokrivamo barem dvije trećine svih pacijenata koji boluju od reumatskih bolesti dječje dobi", kazao je Harjaček dodajući kako se, na sreću, bolesti sve više prepoznaju na vrijeme i djeca se upućuju u tercijarne ustanove.

"Poznato je da naša djeca većinu vremena provode pred kompjutorom i nezdravo se hrane", naveo je Harjaček naglasivši važnost prevencije i poticanja kretanja zdrave djece gdje pedijatri imao važnu funkciju te poručio da ćemo "ako se ne djeluje sada i odmah, uskoro imati javno zdravstveni problem".

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 20 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a od njih je osam posto pretilo, što je katastrofalno, ocijenio je Harjaček. Naveo je da su, prema statistikama i usporedbama s 1980. godinom, naši dječaci danas u prosjeku viši 2,7 centimetara, ali su i teži 2,4 kilograma, dok je kod djevojčica to još izraženije - one su 2,5 cm više, ali su i 2,5 kilograma teže nego u 80-im godinama.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šosar naveo je da je prevencija, kao najefikasniji i najjeftiniji oblik liječenja, osnovna zadaća Grada Zagreba navodeći niz projekata, među kojima i "Zagreb - zdravi grad". Pohvalio je upravu i djelatnike Dječje bolnice Srebrnjak podsjećajući da je prije 12,5 godina bolnica bila predviđena za zatvaranje, a danas je centar izvrsnosti koji se širi pa će, smatra Šostar, nakon ulaganja iz EU, postati i regionalni centar za cijelu JI Europu.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga naveo je da su kvaliteta bolnice, odličan rad osoblja i način upravaljanja ustanovom prepoznati i u novom modelu financiranja Zavoda.

Skupu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, nazočila je i Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja HZJZ-a.

Najmlađe sudionike plesnih i sportskih radionica razveselili su "Crveni nosevi" te sportaši i hrvatski paraolimpijci, a bilo je zdrave okrjepe koju je omogućio trgovački lanac Lidl.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙