FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor o upisu učenika u karlovačku Šumarsku školu

Autor: vhor
KARLOVAC, 10. listopada 2012. (Hina) - Šumarska škola u Karlovcu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) dogovorili su se danas da će se učenicima koji su s nedovoljno bodova upisani u četverogodišnje smjerove te škole sutra ponuditi nova obrtnička zanimanja po trogodišnjem programu za koje ta škola ima uvjete.

Na učenicima i roditeljima je da odluče hoće li učenici nastaviti školovanje u Šumarskoj školi ili će se ispisati, potvrdila je večeras za Hinu obnašateljica dužnosti ravnateljice škole Đurđica Janjanin.

Ured pravobraniteljice za djecu, na upit Hine, očitovao se o slučaju ispisivanja učenika iz škole zbog pogrešnog rada upisnog povjerenstva i ravnatelja škole, a ne djece. Stajalište tog ureda jest da "najbolji interes djeteta mora imati prednost u svim aktivnostima koje provode javne ili privatne ustanove" jer je tako propisano međunarodnom Konvencijom o pravima djeteta.

Zabrinut za dobrobit djece u Šumarskoj školi u Karlovci i drugim školama gdje im prijeti ispis, Ured pravobraniteljice za djecu poslao je ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću zamolbu da žurno pomogne djeci u pronalasku za njih odgovarajućeg programa za nastavak školovanja i zakoniti upis.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo objašnjava dodatno kako je zamolila MZOS da se djeci omogući pohađanje nastave u školi u kojoj su upisani "sve dok se ne stvore pretpostavke za njihov nastavak školovanja u novom programu jer je razvidno da je jedan broj djece žrtva velikih propusta odraslih koji su odlučivali o njihovim upisima te da su djeci povrijeđena njihova prava".

O slučaju "Šumarska" očitovao se i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Karlovačke županije Željko Šančić, koji kaže da MZOS predlaže ispis djece iz željenih četverogodišnjih programa i upisivanje trogodišnjih, te ih upućuje na novu zakonsku mogućnost da na teret države, nakon trećeg razreda, uz polaganje razlikovne grupe predmeta, mogu redovito upisati četvrti razred željenog smjera.

Šančić javno pita koja je logika da ih se sada ispisuje iz nepopunjenog razreda, u kojem će ostati pet učenika, da bi se školovali po novim programima, a nakon školovanja moraju položiti dvadesetak ispita razlike i upisati četvrti razred istog odjela u kojem su sada. Po Šančićevu mišljenju, takvi će se učenici školovati najmanje pet godina, a ne četiri, i to će stajati više. "Najgore od svega je što se to događa u strukovnim školama za koje je i inače najmanjni interes učenika", ističe Šančić i dodaje kako time ministar Jovanović šalje poruku i za buduće generacije da se ne upisuju u strukovne programe.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙