FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) pozdravio je prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se za omalovažavanje i vrijeđanje policijskog službenika predviđa novčana kazna do 15 tisuća kuna ili zatvor do 60 dana. Podržavamo zakonski prijedlog jer je on reakcija na dosadašnju lošu praksu, ali i poručujemo građanima da ih policajci neće loviti po ulicama i provocirati situacije koje bi dovele do kažnjavanja, ističe sindikat MUP-a u sinoćnjem priopćenju. Tako je, nakon Sindikata policije Hrvatske (SPH), i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a dao potporu zakonskom prijedlogu o kojemu će Hrvatski sabor raspravljati u redovnoj proceduri, a kojim se nakon 22 godine postrožuju kazne za napad na policajce i njihovo vrijeđanje. Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a naglašava i kako bi nova zakonska rješenja "trebala biti poruka onima koji ne poštuju nikoga i ništa, koji su već ogrezli u takvim ponašanjima i uzori su određenom dijelu mlade populacije, a dosadašnja sudska praksa i zakonska rješenja slala su pogrešnu poruku: udri i pljuj policiju nećeš biti kažnjen ili bar nećeš biti ozbiljnije kažnjen".

ZAGREB - Dvadesetoro znanstvenika i sveučilišnih profesora izjavom za javnost izrazilo je žaljenje zbog odluke Vlade RH da povuče iz saborske procedure prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Medijima je izjavu, kako navodi, "u vezi s još jednom uspješnom blokadom promjena u znanstvenoj i visokoškolskoj zajednici u Hrvatskoj", sinoć uputio akademik Vlatko Silobrčić, jedan od dvadesetoro potpisnika. Smatramo da su osobni, grupni i institucijski interesi još jednom bili nadređeni dugoročnim interesima spomenutoga sustava i hrvatskoga društva općenito. Još jednom je tako pokazano da će za nužne promjene u domaćem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, kako bi se on počeo suočavati s navedenim činjenicama i pripremio za izazove u Europi i globaliziranom svijetu, biti potrebna čvrsta politička volja i odlučnost kakve u Hrvatskoj, nažalost, očito nema", stoji, uz ostalo, u izjavu. Izjavu su potpisali: Dean Ajduković, Dinka Čorkalo-Biruški, Bojan Čukić, Ivan Đikić, Pavel Gregorić, Stipan Jonjić, Hrvoje Kraljević, Boris Lenhard, Đuro Miljanić, Darko Polšek, Ivica Puljak, Marin Roje, Guste Santini, Vlatko Silobrčić, Tvrtko Smital, Aleksandar Štulhofer, Maja Vehovec, Dejan Vinković, Kristian Vlahovićek, Janoš Terzić.

DUBROVNIK - Nastupom Dua Amade, koji čine britanska violinistica Catherine Mackintosh i klavirist Geoffrey Govier, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice u Dubrovniku sinoć je počeo 9. festival rane glazbe. Na programu su bile sonate W.A. Mozarta. Druge večeri, u nedjelju 7. listopada, nastupit će britansko-indijski Trio Radial sa programom klasične indijske glazbe. Na posljednjem ovogodišnjem koncertu, u ponedjeljak 8. listopada nastupit će Anasambl Responsorium iz Hrvatske skladbama Tomasa Checcinija koje su izdane u Veneciji 1612. Festival rane glazbe već godinama u Dubrovniku predstavlja glazbu koja se rijetko izvodi, kao i instrumente koji se mogu vidjeti samo na slikama, primjerice iz razdoblja antičke Grčke i Rima. Potvrda kvalitete Festivala rane glazbe je poziv iz Udruge Europskih festivala rane glazbe da se učlani u tu prestižnu udrugu. Posebnost Festivala rane glazbe Dubrovnik je to što obuhvaća sva glazbena razdoblja do romantizma.

ZAGREB - Nova knjiga književnice za djecu Silvije Šesto "Tinuninu", podnaslovima određena kao "prva pomoć za djecu", "obrana i zaštita od odraslih", te "knjiga samopomoći od kolijevke pa do roba", predstavljena je sinoć u zagrebačkom Kulturnom klubu O'grada. "Knjiga eufonična i asocijativno zanimljiva naslova 'Tinuninu' nudi zbir vrstovno raznolikih, nekonvencionalnih tekstova smještenih u dječji svijet čije okvire često nadilazi. Izmjenjuju se, bez posebne pravilnosti, pjesme, kratke priče i igrokazi. No većinu tih raznolikih tekstova povezuje humor", piše u pogovoru knjige dr. Dubravka Težak, teoretičarka kniževnosti za djecu i mlade. Autorica Silvija Šesto rekla je da je to "prva knjiga samopomoći za djecu, da prebrode osnovnu školu, a da se ne utope" i da joj je namjera da djecu uveseli. Dodala je kako u knjizi djeca mogu i naučiti kako se analizira pjesma, te da je to knjiga za sve uzraste. "Tinuninu" je ilustrirala 19-godišnja umjetnica Karla Mačkić, a izdala ju je Naklada Semafora d.o.o.

ŠIBENIK - Teretni vlak pregazio je sinoć muškarca na pruzi kroz predio Ražine u Šibeniku, izvijestila je šibenska policija u kratkom priopćenju. Nesreća se dogodila na kolosijeku koji vidi od Ražina za šibensku luku, nasuprot trgovačkog centra Dalmare. Još nisu poznate sve okolnosti nesreće, niti identitet stradaloga, a više detalja očekuje se nakon očevida.

ZAGREB/BJELOVAR - Za krađu, rezanje u dijelove i prodaju kao metalnog otpada Augustinčićeve skulpture "Kupačice", Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv šestero okrivljenih, objavio je DORH. Za kaznena djela teške krađe, oštećenja i uništenja kulturnog dobra optužnica tereti prvo i drugookrivljenog, 21-godišnjaka i 41-godišnjaka. Oni su tijekom noći s 14. na 15. ožujka ove godine u Kupališnom perivoju Lječilišnog kompleksa 'Daruvarskih toplica iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu ''Kupačica''. Potom su skulpturu odvezli u Zagreb, gdje ju je prvookrivljenik izrezao u dijelove i predao trećeokrivljenom, koji ju je, znajući da je ukradena, prodao trgovačkom društvu za otkup sekundarnih sirovina. Dio novca je zadržao, a ostatak su podijelili 21-godišnjak i 41-godišnjak. Trećeokrivljenog optužnica tereti za kazneno djelo prikrivanja. Optužnica za kaznena djela prikrivanja, neprijavljivanja kaznenog djela te krivotvorenje, tereti troje zaposlenika tvrtke koja je otkupila ukradenu i izrezanu skulpturu. Skulptura "Kupačica", rad Antuna Augustinčića iz 1927., vlasništvo je Daruvarskih toplica, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvar. U Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. godine. Pronađena je nekoliko dana nakon krađe. Lopovi su je izrezali u 13 dijelova, no stručnjaci Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu su joj vratiti izvorni izgled. Restaurirana je i 30. srpnja vraćena na svoje mjesto.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙