FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Demokracija bez istinito i dobro informiranih građana ne djeluje, poručio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na seminaru "Uloga nacionalnih parlamenata u osiguranju neovisnosti javnih medija u zemljama članicama Vijeća Europe". "Zbog toga nije dovoljno da parlament samo izglasa zakone, nego je važno i na čelu medijskih kuća imati visoko odgovorne osobe s dobrim menadžerskim sposobnostima, koje će voditi brigu da se demokracija i njezina načela istinski provode u djelo kroz kvalitetnu programsku ponudu", kazao je Leko na seminaru koji se održava u organizaciji Sabora i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Naglasio je kako tiskani mediji bilježe sve veći pad na tržištu te da je u takvim okolnostima od izuzetne važnosti, za očuvanje demokracije i njezinih vrijednosti, u javnim medijima poput HRT-a i Hine imati izvor istinitih i objektivnih informacija te visoku razinu novinarskog profesionalizma. "To je, unatoč znatnim financijskim teškoćama, uspjela sačuvati novinska agencija Hina. Ona mora biti izvor informacija na koje se građani mogu s povjerenjem pouzdati", poručio je Leko.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2011. godini. U izvješću stoji kako su državna odvjetništva lani zaprimila 90.631 kaznenu prijavu, što je za 3,1 posto više nego godinu ranije. Bilježi se porast kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja (za 11,1 posto), maloljetnih osoba (3,8 posto), mlađih punoljetnih osoba (1,5 posto) i protiv pravnih osoba (17 posto). Do pada prijava došlo je samo u odnosu na odrasle osobe, uzrok čega u tužiteljstvu vide u povećanju broja prijava protiv nepoznatih osoba. U odnosu na odrasle osobe najbrojnija su kaznena djela protiv imovine s 12.088 prijavljenih osoba ili 28,2 posto od svih primljenih prijava. Druga po zastupljenosti su kaznena djela vezana uz zlouporabu droga, za što je prijavljeno ukupno 4821 osoba ili 11,35 posto svih prijava protiv odraslih osoba. Treća su kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, s 4665 prijava ili 10,9 posto.

SPLIT - Gradsko vijeće grada Splita izglasalo je danas nogometnom klubu Hajduku jamstvo za zajam u visini od 30 milijuna kuna. Takvu je odluku jednoglasno donijelo svih 16 prisutnih vijećnika od 25 koliko ih broji vijeće. Na sjednici se nije pojavilo devet vijećnika SDP- a, HNS- a, HČSP- a i HGS- a. Otvorenu potporu Hajduku jutros su pokazali vijećnici HDZ- a koji su u gradsku upravu stigli odjeveni u bijelo i sa šalom Hajduka. Dogradonačelnica Anđelka Visković je rekla kako će "svi oni kojima je Hajduk svetinja i ljubav danas postići konsenzus", dodavši kako će ona uskoro imati punomoć za potpisivanje jamstva. Vijećnica HDZ- a Sanja Bilač je pitala zašto ni danas, kada se po četvrti put vijeće sastaje zbog Hajduka, na sjednici nema gradonačelnika Željka Keruma. "Njega nema. Govorimo o virtualnoj osobi koja tri i pol godine drži Split kao taoca", kazala je Bilač. Upitala je koga je gradonačelnik ovlastio da jamstvo potpiše te zatražila da joj se odgovori kada će se potpisati to jamstvo. Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić joj je na to odgovorila kako je "dosta puta do sada iskazala svoje neznanje'. "Zakon nalaže da se jamstvo može potpisati tek nakon suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", odgovorila je Bečić.

ZAGREB - Bivša direktorica Hrvatske lutrije Vesna Bakran posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi medija da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji je priznao da je prikupljao novac za stranački crni fond, o bivšem premijeru i HDZ-ovu čelniku Ivi Sanaderu govorio kao o nadnaravnoj osobi. "Sanader je za njega bio autoritet i iznimno mu se divio. Činilo mi se da o njemu govori kao o nekoj nadnaravnoj osobi", kazala je Bakran, prisjećajući se da je Barišić često spominjao Sanadera dok joj je savjetovao da posluje s agencijom Fimi medija. "Iako sam članica HDZ-a nisam bila angažirana u stranci pa nisam znala koju Barišić funkciju obnaša. No, u krugovima se pričalo da je vrlo utjecajna i moćna osoba", ispričala je bivša direktorica Lutrije. Posvjedočila je da je tvrtka kojoj je bila na čelu do srpnja ove godine s Fimi medijom surađivala od 2006. do 2009. Ukupna vrijednost svih ugovora bila je oko 10 milijuna kuna bez PDV-a. No, rekla je da su u Lutriji bili zadovoljni poslovanjem te agencije jer su sve usluge bile izvršene na vrijeme, a i cijene su im bile povoljne. "Fimi medija je za Lutriju radila samo poslove koji su bili potrebni i nije bilo fiktivnih poslova", dodala je Vesna Bakran.

ŠIBENIK - Nepoznata žena jučer je na prijevaru, lažno se predstavljajući, opljačkala 88-godišnjeg Šibenčanina i njegovu 87-godišnju suprugu, izvijestila je danas šibenska policija. Protiv nepoznate žene, koja je supružnicima ukrala novac, bit će podnijeta kaznena prijava. S obzirom na učestalost kaznenih djela iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba na šibensko-kninskom području u posljednje vrijeme, šibenska policija opet građane upozorava na načine na koje prevaranti djeluju. Prevaranti dolaze u privatne kuće ili stanove, poglavito starijih ljudi, te zadobiju njihovo povjerenje, navodi se u policijskom priopćenju. Potom svoje 'žrtve' dovode u zabludu ili iskorištavaju njihovu nepažnju i kradu predmete veće vrijednosti. Najčešće se predstavljaju kao policijski službenici, eminentni stručnjaci medicine, alternativne medicine, prava, ekonomije ili sličnih struka, ili kao ovlašteni akviziteri, pripadnici inspekcijskih službi, dostavljači pošiljki, inkasatori, porezni inspektori, trgovci, vlasnici nekretnina ili pokretnina i pripadnici vjerske zajednice.

SPLIT - Nekoliko stotina navijača Hajduka okupilo se jutros oko 8 sati pred zgradom splitskog poglavarstva uoči današnje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se glasati o davanju jamstva za zajam tom klubu u visini od 30 milijuna kuna. Navijači, kojima se jutros pridružila i cijela ekipa Omladinske škole Hajduka, pred zgradom gradske uprave ostat će sve dok ne završi izvanredna sjednica nakon koje će se znati hoće li njihov klub spasiti jamstvo grada. Za mir pred zgradom gradske uprave brinu se pripadnici interventne policije. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak jamstvo nije izglasano. Tada je sedam gradskih vijećnika bilo za, pet protiv i osam suzdržanih. Protiv jamstva su bili vijećnici HNS-a, SDP-a, dok Luka Podrug iz HČSP-a nije glasao jer je napustio sjednicu zbog obveza. Nakon toga se spontano pred zgradom gradske uprave okupilo nekoliko stotina pripadnika Torcide koji su po jakom nevremenu prosvjedovali sve dok nisu od dogradonačelnice Anđelke Visković dobili obećanje da će se danas održati nova sjednica.

PULA - Frontmen skupine KUD Idijoti Branko Črnac Tusta umro je noćas nešto prije ponoći od teške bolesti u 57. godini. Pjevaču je početkom prošle godine dijagnosticiran mikrocelularni karcinom pluća i grla, a ove godine rak se proširio i na mozak. Zbog bolesti je izgubio i glas. Kako bi mu pomogli u financiranju liječenja, kolege i prijatelji do sada su organizirali više koncerata potpore, a 24. listopada u rock klubu Uljanik trebao se održati još jedan koncert za pomoć Tusti. Legendarna pulska punk grupa KUD Idijoti osnovana je 1981., a Tusta im se pridružio četiri godine kasnije. Širu su popularnost stekli pobjedom na Omladinskom festivalu u Subotici 1987. nakon čega su uslijedili nastupi po Europi. Sredinom prošle godine zbog Tustine bolesti prestali su s aktivnim sviranjem.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙