FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o civilnim žrtvama rata

Autor: zdra
VUKOVAR, 17. listopada 2012. (Hina) - Civilne žrtve rata ni 21 godinu nakon početka Domovinskog rata još nisu dobile moralnu i materijalnu zadovoljštinu i priznanje svojih patnji te je krajnje vrijeme da državne institucije pronađu zakonska rješenja koja će ponuditi sveobuhvatnu odštetu, rečeno je na okruglome stolu koji je održan danas pod naslovom "Civilne žrtve rata - Kako do obeštećenje i pravde?" u vukovarskome hotelu "Lav".

Govoreći o statusu civilnih žrtava Domovinskog rata, Vesna Teršelič iz organizacije Documente - Centra za suočavanje s prošlosti rekla je kako dosad nijedna vlast, bez obzira na to tko bio na vlasti, nije prepoznala interese i probleme civilnih žrtava rata.

"Ne razumije se dovoljno da je, bez obzira na to u koje je i čije vrijeme napravljen neki propust prema ljudima koji su očekivali podršku, odgovornost prema tim ljudima uvijek na aktualnoj vladi", istaknula je Teršelič i dodala kako se na te propuste ne može gledati kao na "nešto što je počinjeno u mandatu neke od prošlih vlada".

Po riječima Milene Horvat iz Ministarstva branitelja, jedino zakonskim izmjenama moguće je povećati prava civilnih žrtava rata.

"Nažalost, mi smo bili spremni za novi zakon, ali smo ušli u vrijeme recesije, kada novca nema, a sva ta prava znače ipak i nekakvo povećanje materijalnih davanja", rekla je Horvat i dodala kako Ministarstvo branitelja, upravo zbog nedostatka novca, u ovom trenutku "još ne može ići u donošenje novih zakonskih riješenja za civilne žrtve rata".

Govoreći o tome što bi trebalo učiniti kako bi se poboljšao status civilnih žrtava rata, programska koordinatorica Documente - Centra za suočavanje s prošlosti Emina Bužinkić istaknula je kako je potrebno uspostaviti nove kriterije i načiniti registar civilnih žrtava kroz novi zakon ili kroz izmjene sadašnjeg zakona.

Osim toga, valjalo bi razviti odgovarajući sustav socijalnog prava, donijeti zakon o odšteti i nacionalni program radi naknade štete civilnim žrtvama te osnovati "fond za reintegraciju i reparacije", rekla je Bužinkić i dodala kako je jedan od osnovnih problema to što nije načinjen registar civilnih žrtava pa se i danas, godinama nakon rata, njihov broj procjenjuje između 4000 i 8000.

Također je upozorila na nezavidan položaj te kategorije ratnih stradalnika, od kojih gotovo nitko nije dobio odštetu, a mnogi koji su za svoje patnje tužili Hrvatsku nakon odbijanja tužbe moraju plaćati visoke parnične troškove koji su, kako je navela, između 9000 i 100.000 kuna.

Na okruglome stolu sudjelovali su predstavnici nevladinih i mirovnih organizacija te stradalničkih udruga s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

(Hina) xzdra ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙