FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Saborski zastupnik Dražen Đurović navode pojedinih portala uzima zdravo za gotovo, kao činjenice, a kad bi DORH tako radio, pola države bi bilo u zatvoru, izjavio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u stanci sjednice Hrvatskog sabora, koji danas raspravlja o radu državnih odvjetništava u 2011. Đurović (HDSSB) je, tijekom rasprave Bajića prozvao zbog navodnih sastanaka s bivšim američkim veleposlanikom i dvojicom američkih obavještajaca, što je objavio Wikileaks. Spočitnuo mu je i SMS-ove, koje je, po pisanju portala Index, razmjenjivao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. "Gospodin Đurović zaista nema konzervativan pristup. On prihvaća navode pojedinih portala, od Wikileaksa nadalje, zdravo za gotovo, kao činjenice. Da se DORH vodi takvim pristupom, pola države bi bilo u zatvoru", rekao je Bajić. Laburistu Dragutinu Lesaru uzvratio je da je DORH svjestan problema vezanih uz neisplatu plaća, ocijenivši da je DORH u tim slučajevima "možda trebao postupati neovisno o stajalištima sudova". DORH je, naime, odbacivanje kaznenih prijava za neisplatu plaća obrazložio navodeći da se ustalila sudska praksa po kojoj za neisplatu plaća treba dokazati namjeru, što Lesar smatra neprihvatljivim. Bajić je, međutim, upozorio da ni novi Kazneni zakon, koji bi trebao na snagu stupiti 1. siječnja, nije predvidio objektivnu odgovornost poslodavaca za neisplatu plaća. Odbacio je tvrdnje o uhićenjima prije svakog godišnjeg izvješća DORH-a.

ZAGREB

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je danas da ne može potvrditi autentičnost njegovih navodnih SMS-ova bivšem premijeru Ivi Sanaderu objavljenih na portalu Index, a ocijenio je da je cilj objavljivanja tih SMS-ova "difamirati sustav, a okrivljenika pretvoriti u političku žrtvu". Bajić je to rekao novinarima u Hrvatskome saboru, kojemu je danas podnio izvješće o radu državnih odvjetništava u 2011. Na pitanje znači li to da su SMS-ovi izmišljeni, odgovorio je - "Nisam rekao ništa je li izmišljeno ili ne. Samo ću vam reći da je kod nas sustav preko kojega sve imamo na našem softveru. Prema podatcima mog informatičkog sustava, tamo takvih podataka nema". Naglasio je da je važnije što se objavom tih SMS-ova htjelo postići, te ocijenio da im je cilj "difamirati sustav, izvući suđenje iz sudnice na političku scenu, a okrivljenika pretvoriti u političku žrtvu, što nije točno". "Treba u sudnicu vratiti predmet, a ne ga vući po medijima, po javnosti, po političkim okvirima", rekao je Bajić, ističući da će na SMS-ove uzvratiti u sudnici, jer se, ističe, tamo utvrđuju dokazi. Potvrdio je da smatra da mu objavljivanje SMS-ova narušava vjerodostojnost, zajedno s drugim netočnim podatcima, koje je DORH demantirao, poput Sanaderove tvrdnje da mu je Bajić kupovao slike.

ZAGREB

Izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti uređuju se sva prava, uključujući pravo na povratak na radno mjesto nakon isteka mandata kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti i pravo na mirovinu, pojasnio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u ime predlagatelja u Hrvatskom saboru. Ubuduće bi se mirovina predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti određivala prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima obuhvaćenih tim Zakonom, rekao je Mrsić obrazlažući Vladin prijedlog. Prema prijedlogu, Predsjednik će i i dalje imati pravo na ured, dva državna službenika za obavljanje službeničkih, odnosno administrativnih i ostalih poslova za rad ureda te osobnog vozača i službeno osobno vozilo, ali se to pravo ograničava na razdoblje od pet godina po prestanku obnašanja dužnosti Predsjednika, dodao je. Dragutin Lesar (Klub Hrvatski laburisti) upozorio je da se tim zakonskim prijedlogom ne diraju prava aktualnog bivšeg predsjednika Republike pod obrazloženjem da se ne diraju stečena prava, te upitao što je sa stečenim pravima zaposlenika u državnim i javnim službama koji su ih izgubili. O tome bi trebalo voditi računa i ne predlagati rješenja koja će omogućiti privilegiranje, rekao je Lesar te najavio da će biti suzdržan.

ZAGREB

Bivši pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, "zviždač" Robert Matijević danas je započeo štrajk glađu ispred Sabora, u kojemu je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas podnosio godišnje izvješće, tvrdeći da je Bajić ignorirao njegove kaznene prijave koje je podnosio kroz posljednjih desetak godina, što Bajić odbacuje. Matijević je zainteresiranima dijelio uvezane dokumente nazvane "Sabrana nedjela Mladena Bajića", u kojima je pobrojio 13 slučajeva, koji, tvrdi, dokazuju njegove tvrdnje o Bajićevu lošem i neprofesionalnom radu. Među tim dokumentima je slučaj zamjene zemljišta u Zagrebu u Heinzelovoj i Branimirovoj ulici. "Na dokumentu u kojem se tvrdi da je Grad oštećen u iznosu od dva do sedam milijuna kuna stoji potpis Mladena Bajića. Iako je potpisao da je tu riječ o kaznenom djelu, on nije poduzeo baš ništa da se slučaj riješi", objasnio je novinarima Matijević. Kao "vrhunac parodije Bajićeva rada" izdvojio slučaj Geotehnike, u kojem je Hrvatskoj pred komisijom UN-a trebala biti isplaćena naknada od oko 13 milijuna dolara, no država je odustala od zahtjeva. Umjesto da to istraži, Bajić piše premijeru i pita njega misli li da je Hrvatska oštećena, tvrdi Matijević. Bajić je rekao da je tražio da se Vlada, kao vlasnik 54 posto tvrtke, očituje o odluci Uprave da otpiše neka potraživanja u Iraku.

ZAGREB

Zastupnici Hrvatskog sabora završili su danas objedinjenu raspravu o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru te o pravima državnih dužnosnika, kojima se uređuje njihovo pravo povratka na prijašnji posao nakon prestanka zastupničke odnosno državne dužnosti. Prema tim prijedlozima, zastupnik, odnosno državni dužnosnik, nakon prestanka obnašanja tih dužnosti imao bi pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti, neovisno radili li se o poslodavcu u javnom, državnom ili tzv. realnom sektoru. Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova, rekao je u ime predlagatelja ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Zahtjev za povratak na rad morao bi se podnijeti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka obnašanja dužnosti, kazao je Mrsić. Tim bi se izmjenama i dopunama, ističe predlagač, osigurala radnopravna zaštita zastupnika nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti i zaštita državnih dužnosnika koji nisu ponovno imenovani na dužnost koju su obnašali ili na drugu dužnost. Na posao u državnoj ili javnoj službi vratili bi se bez provedbe javnog natječaja. Uvjeti i rokovi povratka na prijašnji posao bili bi pobliže određeni ugovorom između dužnosnika i bivšeg poslodavca.

VUKOVAR

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Vukovaru, komentirajući početak haškog suđenja bivšem vođi pobunjenih Srba Goranu Hadžiću, kako se nada da kazna, ukoliko se Hadžiću dokaže krivnja, "neće biti simbolična, nego stvarna". Iako je do sada bilo tek nekoliko suđenja za zločine počinjene u Vukovaru, jasno se i iz njih može vidjeti tko je u Domovinskom ratu bio krvnik, a tko žrtva, rekao je ministar branitelja Matić. Prema riječima posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. godine Branka Borkovića, hrvatski branitelji ne mogu biti zadovoljni suđenjima za ratne zločine jer, kako je pojasnio, "domaći sudovi nisu odradili posao koji su trebali, a haaški završava svoj mandat". "Problem je i to što su više suđeni Srbi iz Hrvatske nego Srbi iz Srbije pa proizilazi kako se u Hrvatskoj vodio građanski rat, a ne da je izvršena agresija", ocijenio je Borković rekavši kako je nedopustivo bilo da se za zločin na Ovčari sudilo u Beogradu. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak također je izrazio nezadovljstvo dosadašnjim suđenjima za ratne zločine rekavši kako su brojni zločinci još uvijek na slobodi. Izrazio je i nezadovoljstvo radom domaćih sudova i odvjetništava.

ZAGREB

Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb, za mjesec listopad isplaćivat će se putem Hrvatske pošte od četvrtka, 18. listopada, priopćili su danas iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. U priopćenju navode kako će je umirovljenici, ako novčanu pomoć nisu primili na kućnu adresu, moći podići u poštanskim uredima 10 dana po obavijesti. Nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Sukladno odluci o socijalnoj skrbi zagrebačke Gradske skupštine od 12. srpnja 2011., pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima prebivaju na području Grada Zagreba najmanje pet godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500 kuna mjesečno.

VUKOVAR

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije 204. vukovarske brigade, na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru danas je obilježena 21. godišnjica njegove pogibije. Vijence na grob Alfreda Hilla položila su i svijeće zapalila izaslanstva Ministarstva branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara, HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčevića te vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Bojnik Alfred Hill poginuo je 16. listopada 1991. u obrani vukovarske četvrti Sajmišta.

Posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista, a danas njegovo ime nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske u Zagrebu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙