FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavilo se 15 kandidata za NO HRT-a

Autor: tdel
ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Članovima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije danas se predstavilo 15 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a.

Predsjednik Odbora Branko Vukšić rekao je novinarima da će danas i sutra razgovarati s kandidatima za Nadzorni odbor HRT-a (NO) i Programsko vijeće (PV) dok će se u četvrtak predstaviti kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a. Napomenuo je Odbor predlaže četiri ili više kandidata za NO HRT-a o kojima će se raspravljati na saborskoj sjednici, dok će Sabor pojedinačno raspravljati o svakom kandidatu za člana PV-a koji su se javili i zadovoljili uvijete natječaja.

"Odbor će za ravnatelja HRT-a predložiti jednog ili više kandidata, što ovisi o odluci većine članova Odbora", rekao je Vukšić.

Tijekom predstavljanja kandidata članovi Odbora najviše su o stanju u NO HRT-a i HRT-u ispitivali sadašnju predsjednicu NO-a Silviju Luks Kalogjeru i njegovu članicu Zrinku Malešević, koje su se javile i na novi natječaj.

Na upit Šime Lučina (SDP) koliko je u zadnjih godinu i pol dana sklopljeno ugovora djelu, Luks Kalogjera odgovorila je da to ne zna, jer od uprave, unatoč traženju, nisu mogli dobiti točan podatak.

"Dolaženje do točnih podataka nije uspjelo čak ni unutarnjoj i vanjskoj reviziji jer je takva uprava bila na televiziji", kazala je ocjenivši da je NO na HRT-u bio marginaliziran.

Upitana osjeća li osobnu odgovornost za stanje na HRT-u, jer se ponovno javila za članicu NO-a, Luks Kalogjera odgovorila je da je osjeća, jer nije uspjela učiniti ono što se očekivalo od NO-a. "U okviru mogućeg apsolutno sam činila što sam mogla i znala, a osjećam se odgovornom jer nisam uspjela većinu članova NO-a uvjeriti da je proizvod koji proizvodi HRT specifičan", naglasila je.

Na pitanje Gorana Beusa Richembergha zašto je došla u sukob s pojedinim članovima NO-a, Luks Kalogjera odgovorila je kako nije bilo sukoba između nje i članova NO-a. "Moj opoziv počeo je i prije mog imenovanja", kazala je dodavši da je napad na nju bio sinkronizirana akcija tadašnje uprave i nekoliko članova NO-a.

No, da NO do sada nije ispunjavao svoje zakonske obaveze ocijenila je tijekom predstavljanja Zrinka Malešević napomenuvši da se na njihovim sjednicama konstantno odgađalo sve što je vezano uz financije HRT-a.

"Na kraju nikada nije usvojeno financijsko izvješće ni završno izvješće HRT-a", kazala je.

Na Lučinov upit kada je počeo sukob između NO-a i bivše uprave, Malešević je rekla da su s upravom nastojali uvijek dobro surađivati, ali je predsjednica NO-a stvorila krizu nadzora HRT-a. "S njom nismo mogli ući u dobru komunikaciju", napomenula je.

Odboru su se danas predstavili i Milan Vukičević, Marko Kolaković, Drago Pleš, Željko Ivančević, Tonči Majica, Ankica Vujnović, Veljko Mijić, Rudolf Čurčić, Vjekoslav Krsnik, Branimir Ježić, Viktor Gotovac te Mladen Vušković.

(Hina) xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙