FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije Saboru predložio imenovanje novog sastava Upravnog vijeća Hine

Autor: trub
ZAGREB, 9. listopada 2012.(Hina) - Saborski Odbor za medije danas je podržao prijedloge Vlade za razrješenje dosadašnjih i imenovanje novih članova Upravnog vijeća Hine, čemu su se usprotivili HDZ-ovi članovi koji su vladajuće prozvali da smjenu Upravnog vijeća predlažu bez uporišta u zakonu.

Jasen Mesić (HDZ) je od vladajućih zatražio obrazloženje odluke o razrješenju, ističući da je Sabor dosadašnje članove Upravnog vijeća imenovao gotovo jednoglasno prije tek godinu dana, te da u odluci o razrješenju nisu navedeni razlozi za smjenu kakve predviđa Zakon o Hini.

Obrazloženje je dao savjetnik ministrice kulture Milan Živković, ističući da se prijedlog razrješenja temelji na općenito poremećenim odnosima u Hini i nejasnoj koncepciji upravljanja agencijom.

Kao osnovna obilježja rada Hine u proteklom razdoblju naveo je snažan pad prihoda s tržišta i otkazivanje velikog dijela pretplatnika, posljedica čega je, rekao je, smanjivanje na minimum funkcionalnosti Hine da svojim izvještavanjem uđe u privatne medije.

"Imamo, praktično, novinsku agenciju koja je, bojimo se, na najboljem putu da funkcionira zapravo prema unutra, a ne prema van, da svoju funkciju penetracije pravovaljanog izvještavanja u javnom interesu putem komercijalnih medija uopće ne ostvaruje", rekao je Živković.

Lošim je ocijenio i to što se Hina u svom izvještavanju prvenstveno orijentirala prema radu Vladinih tijela, a nije obuhvatila širi spektar društvenih čimbenika.

"Nije dovoljno kada neki ministar sazove press konferenciju da to bude jedini obrazac pri raspodjeli dnevnih dužnosti i uopće uređivanja redakcijskog posla u Hini. Svi ti problemi u radu Hine ostali su u potpunosti neprimijećeni u radi Upravnog vijeća", istaknuo je Živković.

Sunčana Glavak (HDZ) upitala ga je smatra li doista da će tek promjena Upravnog vijeća za Hinu značiti bolji položaj na tržištu i financijsko stanje, prozivajući vladajuće kako im je osnovni cilj smjenom Upravnog vijeća smijeniti ravnateljicu Hine.

Netočnima je ocijenila Živkovićeve tvrdnje da se Hina prvenstveno orijentirala na rad Vladinih tijela, nedopustivim ocjenivši da se Hinini novinari kvalificiraju na takav način.

Predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) odbacio je HDZ-ove prigovore kako je riječ o tek formalnom razrješenju kako bi se mogla smijeniti ravnateljica Hine, napominjući da su Sabor i Odbor u svojim ranijim raspravama izražavali nezadovoljstvo načinom na koji Hina funkcionira te njezinom uređivačkom politikom.

"Hina se nije prilagodila vremenu u kojemu živimo, ostala je, nažalost, na Tanjugovim konceptima koji su vrlo loši i nije učinila iskorak da ima jaču funkciju u društvu i medijskom prostoru", poručio je Vukšić.

Mesić (HDZ) je, pak, rekao kako se s nekim Živkovićevim stavovima može složiti u smislu nužnog poboljšanja rada Hine, ali ne i s obrazloženjem razrješenja.

"Ne vidim da će ovo uroditi plodom kako ste vi to iznijeli, vidim da je lakše promijeniti Upravno vijeće da bi se promijenila ravnateljica, to vidim kao eventualnu političku pozadinu. Ali, ako je to tako, mislim da ćemo se oko Hine ponovno sjesti i nećemo doći do kvalitetnih koraka", poručio je Živkoviću.

Goran Beus Richembergh (HNS) poručio je, pak, HDZ-ovcima kako im neće proći pokušaj stvaranja dojma da je riječ o revanšizmu, prozivajući njihove vlade kao odgovorne za loše stanje u Hini.

"Ova situacija u Hini velika je sramota upravo HDZ-ovih vlada, jer je u njihovom mandatu Hina doživjela ovakav rapidan pad, srozavanje njezina integriteta i ugleda. Ovo je možda posljednji pokušaj da se nešto napravi kako bi se Hini dao kisik, kako bi joj se omogućilo da se kroz restrukturiranje, promjenu uredničke koncepcije i veću ulogu kreativaca koji jesu u Hini, ponovno vrati i digne na noge. Ne uspije li ovo sada, Hini nema spasa", istaknuo je.

HNS-ov zastupnik naglasio je i kako Upravno vijeće nije slijedilo putokaze koji su mu dati za poboljšanje situacije u agenciji, već da je vodilo "neku autonomnu politiku".

"Ako se Sabor, kao osnivač Hine, bude pravio da ga se to ne tiče, onda ćemo pokazati iznimno visoku razinu neodgovornosti. Potpuno je jasno da je ovo ne '5 minuta do 12' nego čini mi se '30 sekundi do 12' da se uopće nešto napravi za Hinu", kazao je Richembergh.

Troje HDZ-ovih članova Odbora bilo je protiv prijedloga razrješenja članova Upravnog vijeća Hine, a suzdržano pri glasovanju o imenovanju novih članova - Gordane Simonović (iz reda stručnjaka za medije) te Josipa Vebera, Vlade Rajića i Romana Jurića (iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka).

HDZ-ovac Mesić ocijenio je kako je, po njegovu mišljenju, dosadašnji sastav Upravnog vijeća kvalitetniji od onog koji se predlaže imenovati, prigovorivši da se kao informatičkog stručnjaka predlaže mladog čovjeka bez dovoljnog iskustva.

Na to mu je odgovorio Richembergh (HNS), napominjući da je i on sam (Mesić) imenovan ministrom kulture s 32 godine, te da ga nitko samo zbog godina nije smatrao nekompetentnim.

Odbor je jednoglasno podržao imenovanje Slavice Cvitanić, predsjednice Hininog Radničkog vijeća, za članicu Upravnog vijeća Hine iz reda zaposlenika.

Hinino Upravno vijeće ima pet članova koje imenuje i razrješava Hrvatski sabor - jedan je iz redova stručnjaka za medije, tri člana iz redova ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka, te jedan predstavnik zaposlenika agencije.

Članovi Odbora danas su se usuglasili da na razgovore, koji će početi u utorak ujutro, pozove svih osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, 30 od ukupno 32 kandidata za Programsko vijeće te 16 od ukupno 20 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a.

S obzirom na prigovore da neki od kandidata za ravnatelja HRT-a ne udovoljavaju natječajnom uvjetu o najmanje deset godina iskustva na poslovima u medijima, Vukšić je rekao kako se o tom pitanju konzultirao s pravnim stručnjacima koji su pojasnili da se, kada je riječ o medijima, odgovornim poslovima smatraju i novinarski i urednički poslovi.

(Hina) xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙