FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O izgradnji "Gornjih horizonata"

Autor: hspa
DUBROVNIK, 16. listopada 2012. (Hina) - O gradnji "Gornjih horizonata" sustava hidroelektrane u BiH, razgovarali su župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, ravnatelj uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Davor Vidiš i voditelj Odsjeka za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Državnog zavoda za zaštitu prirode Neven Trenc.

Na sastanku su sudjelovali i čelnici neretvanskih jedinica lokalne samouprave te predstavnici građanskih udruga.

Još je jednom utvrđeno da su od već realiziranih projekata u susjednoj hercegovačkoj regiji nastale negativne posljedice jer su neki izvori, primjerice u općini Zažablje, smanjeni na 25 posto od prijašnje izdašnosti.

Na sastanku je iskazana ustrajnost da se nađu najbolja rješenja za cjelokupno šire dubrovačko područje koje ovisi o dotoku vode iz zaleđa, a izneseno je i više zahtjeva o projektu "Gornji horizonti".

Tako se zahtjeva da se projekte u Hercegovini sagledava kao cjelinu te da se studija utjecaja na okoliš mora napraviti za cjelokupni zahvat.

Također, zahtijeva se zaustavljanje svih radova dok se ne dovrše sve studije i ne dokaže da su zahvati bez negativnog utjecaja za područje Dubrovačko-neretvanske županije, da se za HE Dubrovnik 2 također izrade potrebne studije i da se pri tom utvrdi i eventualni utjecaj HE na dotok vode u dolini Neretve.

Projekt "Gornji horizonti" star je više od pola stoljeća a njime se želi iskoristiti hidroenergetski potencijal dijela sliva rijeke Trebišnjice i Neretve što se nalaze na teritoriju Republike Srpske.

Projekt predstavlja pokušaj provođenja voda prema Bilećkom jezeru, a na akumulacijama tih voda bile bi izgrađene tri nove hidroelektrane.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙