FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navodnjavanje prioritet u Osječko-baranjskoj županiji

Autor: vsik
OSIJEK,3. listopada, 2012.(Hina) - Navodnjavanje poljoprivrednih površina u Osječko-baranjskoj županiji prioritet je i najvažniji segment gospodarskog planiranja, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika Županije s predstavnicima Hrvatskih voda i korisnika sustava navodnjavanja.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je da je ta Županija odmah nakon donošenja Nacinalnog plana navodnjavanja još 2006., kao prva hrvatska županija, donijela svoj plan navodnjavanja. Cilj je da se do 2020. pod sustav navodnjavanja stavi 65.000 hektara zemlje. Trenutno je u pripremi 14 sustava navodnjavanja za površinu od 32.000 hektara, za koja se radi projektna dokumentacija koja je u raznim fazama izrade.

Budući da se radi o iznimno visokim cijenama, Osječko-baranjska županija je projekte aplicirala na fondove EU-u.

Župan Šišljagić je naglasio kako su u pripremi i projekti za 33 akumulacije, te istaknuo važnost izgradnje hidrocentrale na Dravi. Sve su to projekti koji zahtijevaju velika financijska sredstava i radit će se u suradnji s Hrvatskim vodama, državom i sredstvima europskih fondova. U ovom trenutku važno je odrediti prioritete navodnjavanja, kazao je Šišljagić.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak naglasio je kako program navodnjavanja podrazumijeva i promjenu strukture sjetve. Provedbom navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji moglo bi se proizvoditi voća i povrća dostatno za cijelu Hrvatsku, rekao je Kraljičak. Dodao je kako bi to zaustavilo uvoz i osiguralo nova radna mjesta, pri čemu je posebno važno naglasiti da je nužna izgradnja pogona za finalnu proizvodnju.

Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić istaknuo je kako ta tvrtka pod sustavom navodnjavanja sada ima tisuću hektara, a cilj je u idućih nekoliko godina sustavom navodnjavanja obuhvatiti još tri do četiri tisuće hektara.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙