FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: smjer tržišta ovisi o poslovnim rezultatima

Autor: neba
NEW YORK, 15. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje, a cijene bi dionica mogle dodatno pasti, budu li kvartalni poslovni rezultati velikih kompanija i banaka, kao što su Microsoft, General Electric i Citigroup, slabiji nego što se procjenjuje.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 2,1 posto, na 13.328 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,2 posto, na 1.428 bodova, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 3.044 boda. To je najveći tjedni pad tih indeksa u posljednja četiri mjeseca.

Prošloga je tjedna počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a prva su izvješća bila slaba jer usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava ostavlja traga na poslovanju kompanija.

„Oprez je trenutačno glavno obilježje tržišta jer slabost europskog i kineskog gospodarstva pritišće zarade kompanija. Raspoloženje je pesimistično, pa bi u slučaju pozitivnih iznenađenja, tržište moglo porasti. No, u slučaju nastavka loših vijesti, tržište bi moglo osjetno pasti“, kaže Michael Loewengart, strateg u tvrtki E-Trade Financial.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija o pogoršanju poslovnih uvjeta u svijetu, analitičari su smanjili svoje procjene. Još početkom listopada u anketi Reutersa procjenjivali su da će u trećem tromjesečju dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u prosjeku pasti za 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok u najnovijoj anketi očekuju pad od 3 posto.

Dosad je samo 6 posto kompanija iz S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 59 posto nadmašilo očekivanja, dok je u protekla četiri kvartala postotak kompanija koje su premašile procjene iznosio 67 posto.

Otprilike polovica kompanija u dosadašnjoj sezoni objave rezultata nadmašila je očekivanja po pitanju prihoda, dok ih je četvrtina podbacila po pitanju dobiti.

„Postotak kompanija koje su nadmašile očekivanja trebao bi biti znatno iznad 60 posto kako bi tržište dobilo čvršću podršku“, kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki John Thomas Financial.

Ovoga će tjedna rezultate objaviti tehnološki divovi Microsoft i IBM, kao i industrijski konglomerat General Electric.

S nestrpljenjem se očekuju i rezultati velikih banaka, kao što su Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Rezultati Wells Farga i JPMorgana prošloga tjedna nisu oduševili. Premda su te najveće američke banke po tržišnoj kapitalizaciji izvijestile o rekordnoj dobiti, cijene njihovih dionica našle su se pod pritiskom jer je ulagače zabrinuo pad kamatnih marži.

„Nužni su nam pokazatelji da velike banke dobro posluju, a JPMorgan i Wells nisu nam dali poticaj kojemu smo se nadali. U fokusu će ovoga tjedna biti Citigroup. Ako će njegova dobit biti ispod očekivanja, bit ću pesimističniji po pitanju cjelokupnog gospodarstva“, kaže Kaufman.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙