FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija Regionalnog ženskog lobija za mir 18. listopada u Zagrebu

Autor: mbuj
ZAGREB, 12. listopada 2012. (Hina) - Regionalni ženski lobi za mir, sigurnost i pravdu u jugoistočnoj Europi organizator je regionalne konferencije "Žene u izgradnji mira: pristupanje žena pravosuđu u postkonfliktnim zemljama" koja će se održati u Zagrebu 18. listopada.

Regionalni ženski lobi za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi okuplja liderice iz vlada, parlamenata i nevladinih udruga iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Konferencija će se održati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, koji će, kako je danas najavljeno, otvoriti konferenciju.

Najavljujući konferenciju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, saborska zastupnica i članica Upravnog odbora Regionalnog ženskog lobija, Gordana Sobol istaknula je da će ona okupiti stotinjak sudionika iz zemalja članica lobija.

Cilj je konferencije, uz ostalo, identificirati i analizirati ključne prepreke i izazove s kojima se susreću žene u nastojanju da dosegnu pravedno i učinkovito pristupnje pravosuđu, kao i poduzimanje mjera kako bi se osiguralo puno sudjelovanje i predstavljanje žena na mjestima donošenja odluka.

Na konferenciji će bit održana četiri panela - Naučene lekcije i razmjena iskustava u implementaciji Rezulucije 1325 u zemljama jugoistočne Europe, Europske politike kao prilika za regiju, Korupcija i kriminal - faktori nesigurnosti u regiji i prijetnja miru te Pristupanje pravosuđu za preživjele žene žrtve seksualnog nasilja u ratu i implikacije.

Na panelu "Korupcija i kriminal - faktori nesigurnosti u regiji i prijetnja miru" sudjelovat će i državna ministrica Finske i predsjednica Odbora direktora Zaklade za žrtve Elisabeth Rehn, najavila je Sobol dodajući da će na konferenciji sudjelovati više članova hrvatske Vlade, kako i ministri zemalja članica lobija.

Sobol je naglasila kako je za Hrvatsku posebno važna tema žena žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu kao i panel o problemu korupcije i kriminala.

Potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i članica Regionalnog ženskog lobija Morana Paliković Gruden rekla je kako se nada da će poruka s konferencije biti dovoljno jasna - da su žene tu, da na njih treba računati i da one znaju što rade u politici.

"Mi mislimo da je Hrvatska politički spremna za jedan konkretniji i jasniji iskorak u stvaranju ženskih politika u sljedećem razdoblju", ocijenila je.

Istaknula je i značaj konferencije u kontekstu ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja iduće godine. "To je najveći razlog da u ovom trenutku kažemo što smo sve radili unutar Ženskog lobija, koliko je on važan za ostvarivanje određenih politika i koliko su žene važan dio stvaranja tih politika i strateških odluka koje će Hrvatska u sljedećem razdoblju nositi i donositi", rekla je.

Konferencija će se održati pod sponzorstvom UN Women Subregionalnog ureda za srednju i jugoistočnu Europu, uz potporu Ureda za ravnopravnost spolova Vlade i zagrebačke Gradske skupštine.

Regionalni ženski lobi za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi osnovan je u Zagrebu, 2006. kako bi njegove članice zajedničkim djelovanjem učvrstile napore koji se ulažu u izgradnju trajnog mira i sigurnosti u regiji. Članice djeluju kako bi osigurale sudjelovanje žena u politici, u procesima rješavanja konflikata, mirovnih pregovora i izgradnje mira, kao i zaštite djevojčica i žena u ratnim sukobima i borbe protiv seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Njihovo djelovanje predstavlja izravnu implementaciju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙