FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija "Želim svijet uz tebe" 6. listopada

Autor: lbak
ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Udruga "Sve za nju" najavila je akciju "Želim svijet uz tebe" koja će se 6. listopada održati u Zagrebu s ciljem prevencije raka dojke, predstavivši danas u Centru za psihološku pomoć ženama oboljelih od raka dojke rezultate istraživanja koje je pokazalo da su žene u Hrvatskoj nedovoljno informirane o rizičnim čimbenicima za dobivanje raka dojke.

U istraživanju je sudjelovalo 896 ispitanika, većinom žena, od kojih gotovo polovica u dobi od 26 do 36 godina.

Predstavljajući rezultate, specijalist onkologije i radioterapije dr. Ilona Sušac zabrinjavajućim je ocijenila podatak da se 70 posto ispitanika složilo kako žene u Hrvatskoj nisu dovoljno informirane o raku dojke.

Prema istraživanju, 96 posto ispitanika vjeruje da bi trebalo učiniti više za očuvanje zdravlja i prevenciju te bolesti.

"99 posto ispitanika svjesno je da je za izliječenje raka dojke najvažnije njegovo rano otkrivanje, a 71 posto ispitanika zna napraviti samopregled", rekla je Sušac. Dodala je da je mlađa skupina žena općenito bolje informirana o uzrocima i liječenju raka dojke, za razliku od žena starije životne dobi.

Ključnim je naglasila podizanje svijesti o ovoj bolesti od srednjoškolske dobi te izbjegavanje pojavnosti raka, odnosno primarnu prevenciju.

Kampanja "Želim svijet uz tebe" održat će se na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a posjetitelji će se moći informirati o važnosti redovitih pregleda i pravovremenog otkrivanja raka dojke te dati svoj doprinos prikupljanju sredstava za rad Udruge "Sve za nju" i Centra za psihološku pomoć ženama oboljelih od raka dojke. Ambasadorice akcije "Želim svijet uz tebe" su pjevačica Ivana Husar Mlinac te voditeljice Antonija Blaće i Barbara Kolar.

Predsjednica Udruge "Sve za nju" Almenka Balenović podsjetila je da je ta udruga osnovana 2008. godine, a provodi aktivnosti pružanja psihološke pomoći ženama oboljelim od raka i njihovim obiteljima. Istaknula je da je Centar za pomoć oboljelim ženama otvoren 2010., a osim psihološke pomoći, pruža smještaj ženama iz udaljenih mjesta za vrijeme liječenja u Zagrebu.

Govoreći o kampanji "Želim svijet uz tebe", Balenović je kazala da je osnovni cilj akcije smanjiti broj oboljelih od raka dojke. "Podaci pokazuju da godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih 950", rekla je Balenović i najavila da će se u sklopu akcije održati i snimanje milenijske fotografije u Splitu, a 26. listopada otvoriti podružnica Udruge "Sve za nju" u Osijeku.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar najavio je distribuciju letaka s uputama za samopregled dojki u sva kućanstva u Zagrebu.

Savjetnica predsjednika Republike za društvene djelatnosti, Zrinka Vrabec Mojzeš pozdravila je rad Udruge "Sve za nju" koja, smatra, daje pomoć oboljelim ženama i njihovim obiteljima koju im sustav ne daje.

Glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Nenad Korkut najavio je izmjene u Pravilniku o ortopedskim pomagalima HZZO-a kojim će se omogućiti da oboljele na jednu doznaku odjednom dobiju dva ortopedska grudnjaka umjesto jednog u šest mjeseci te nadoplatu prilikom kupnji modela perika koje nisu u sustavu doznaka.

(Hina) xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙