FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 12. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o osobnom imenu, kojim se ukida dosadašnje ograničenje u broju riječi u imenu i prezimenu. Zakon pojednostavljuje postupak promjene osobnog imena, budući da ukida potrebu oglašavanja takve promjene na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela ili objavljivanja u Narodnim novinama. Zastupnici su izglasali odluku po kojoj bi se do kraja iduće godine za ukupno 100 pripadnika smanjio broj hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Sabor je izmijenio Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Po tim izmjenama, beneficirani radni staž ostaje osobama koje stvarno rade na dužnostima letača, padobranaca, diverzanata, pirotehničara, ronioca u podmornici i u baro-komori te onima u mirovnim operacijama, ali tu beneficiju neće ostvarivati osobe koje, primjerice, rade u uredima. Dopunjen je Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, po kojemu ravnatelj Zavoda za zapošljavanje može imati jednog ili više pomoćnika.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je, na prijedlog Vlade i sukladno mišljenju Odbora za medije, bez rasprave razriješio dosadašnji i imenovao novi sastav Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije. Za prijedlog Vlade da se članstva u Upravnom vijeću Hine razriješe Vlaho Bogišić, Aleksandar Adler, Tomislav Radić i Damir Boras glasovalo je 87 zastupnika, 34 su bila protiv, a jedan suzdržan. Imenovanje Gordane Simonović (iz reda stručnjaka za medije) te Josipa Vebera, Vlade Rajića i Romana Jurića (iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka) za članove Upravnog vijeća izglasalo je 90 zastupnika, 24 su bila protiv, a 6 suzdržanih. Jednoglasno je za članicu Hininog Upravnog vijeća imenovana Slavica Cvitanić (iz reda Hininih zaposlenika).

ZAGREB - Zastupnici HDZ-a i u današnjem su nastavku saborske rasprave o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovici 2012. tvrdili da su loši makroekonomski pokazatelji rezultat Vladine loše porezne politike, dok su im vladajući, mahom iz SDP-a, uzvraćali da je HDZ-ova vlada iza sebe ostavila "ekonomske Hirošime". "Ova je vlada počela djelovati u uvjetima ekonomskog zgarišta, u uvjetima ekonomske Hirošime nakon pada atomske bombe", ustvrdio je Marin Jurjević (SDP). Dodao je i da ga sadašnje diskusije HDZ-ovaca podsjećaju na "vozača koji se dobro napio, vozio autobus, zaspao, razbio se, unutra žrtava putnika koliko hoćete". "To je Hrvatska, razbijenih glava, mrtvih, ranjenih. I sad, kad se probudio, kažete - kakve su nikakve službe spašavanja, vidi likara što slabo rade", rekao je. Njegova stranačka kolegica Nadica Jelaš HDZ-ovcima je spočitnula da "s neskrivenim podsmjehom govore o punjenju proračuna", iako je, tvrdi, sadašnja vlada naslijedila proračunski deficit od 14 milijardi kuna, uz istodoban pad industrijske proizvodnje, izvoza i investicija te smanjivanje kreditnog rejtinga. Ivan Šuker (HDZ) joj je uzvratio da je globalna ekonomska kriza počela još 2009. te da su onda, kad je bila daleko teža situacija, trebali svi imati dovoljno političke hrabrosti da zajedno povuku neke poteze.

ZAGREB - Savjet za gospodarstvo predsjednika Republike Ive Josipovića održao je danas tematsku sjednicu "Demografsko stanje i perspektive" na kojoj je istaknuto da je demografija strateško pitanje društva i da je kvalitetnom pronatalitetnom politikom nužno preokrenuti negativne trendove depopulacije. Oko tog pitanja potrebno je postići konsenzus svih relevantnih činitelja i kreirati populacijsku politiku, rekao je predsjednik Josipović podsjetivši da Hrvatska već dva puna desetljeća gubi stanovništvo kroz tzv. "bijelu smrt" ocijenivši kako za taj problem nije pronađen primjeren odgovor. Istaknuo je kako je demografija ključno pitanje razvoja zemlje pogotovo nekih njezinih regija, primjerice Like, Dalmatinske zagore i otoka. Akademkinja Alica Wertheimer Baletić upozorila je kako demografska kriza i depopulacija u Hrvatskoj traje već duže vremena i da dugoročno bez porasta stanovništva ne može biti rasta ni razvoja te da je to strateški problem društva. Upozorila je da Hrvatskoj prijeti novi demografski udar kroz iseljavanje mladih, visokoobrazovanih, radno sposobnih osoba.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici o Hajduku nije odobrilo da grad kao većinski vlasnik NK Hajduka bude jamac za zajam od 30 milijuna kuna na rok otplate od godinu dana, a nakon glasovanja predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, koji je bio na sjednici, izjavio je da je šokiran takvom odlukom te da klub očekuje stečajni postupak. Gradsko vijeće nije prihvatilo predloženi zaključak da grad Split da jamstvo Hajduku za otplatu 15 milijuna kuna zajma od Privredne banke Zagreb d.d. kojim bi se osigurala likvidnost i 15 milijuna kuna zajma od Hypo Alpe Adria banke d.d. za plaćanje žurnih obveza radi sprječavanja ovršnih postupaka. Od 21 nazočnog vijećnika za taj prijedlog glasovalo je sedam HDZ-ovih i neovisnih vijećnika, protiv je bilo pet vijećnika SDP-a i HNS-a, osam vijećnika Hrvatske građanske stranke (HGS) bilo je suzdržano, a suzdržan je bio i SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar. Nakon glasovanja Brbić je novinarima rekao da su valjda, prvo SDP, a drugo HGS, svjesni što su napravili i što rade. "Šokiran sam. Hajduk nema izlaza", kazao je Brbić. Upitan što slijedi Brbić je odgovorio: "Idemo u stečaj, a najprije će se pričekati da prođe rok koji je za to potreban."

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas kako je spreman dati ostavku ako bi to pridonijelo razrješenju problema s Ministarstvom financija koje je u rješenju najavilo blokadu gradskog proračuna od 15. listopada ne uplati li Grad Zagreb 337 milijuna kuna, odnosno višegodišnju razliku ostvarenog iznosa iznad minimalnog standarda za decentralizirane funkcije. "Ukoliko sam ja 'kamen spoticanja', a očito jesam, spreman sam podnijeti ostavku. Neka prestanu s tim. Između Grada i moje funkcije važniji mi je Zagreb i građani ovog grada", poručio je gradonačelnik Bandić s konferencije za novinare u Gradskoj upravi na kojoj je bio nazočan i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Bandić je ocijenio da se nad Gradom Zagrebom provodi pravno, financijsko i moralno nasilje. Naveo je da se u svom rješenju Ministarstvo financija ni u jednoj točki ne poziva na zakon, a kani blokirati Grad Zagreb i protuzakonito prenijeti 337 milijuna kuna te je podsjetio kako od 1. siječnja 2007. nema nikakvog pravnog temelja za to jer je porez na dohodak isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Bandić je najavio da će, osim tužbe Upravnom sudu o poništenju rješenja, do kraja drugog tjedna napisati i tužbu o povratu 200 milijuna kuna od Ministarstva financija od 1. siječnja 2007. do konca 2008. do kada je Grad uplaćivao nepotrošena decentralizirana sredstva u državni proračun.

ZAGREB - Izjavu Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" o granicama pod nazivom "O dobru mira - plodu pravde i istine" predstavili su danas predsjednik Komisije sisački biskup mons. Vlado Košić, tajnik Komisije Gordan Črpić te član Neven Šimac, koji su istaknuli kako dijele zabrinutost pred ishitrenim potezima javnih vlasti u složenim graničnim pitanjima naše zemlje, podsjetivši kako granična pitanja treba rješavati isključivo po međunarodnom pravu i u svjetlu znanstvenih činjenica i stručnih prosudbi. U izjavi se navodi kako članovi Komisije kao kršćani i zauzeti građani žele i očekuju "da se naša država potrudi oko održivoga mira i sigurnosti i kad se radi o njoj samoj i o njezinu susjedstvu. "Komisija izražava duboku zabrinutost za mir, zasnovan na istini, pravdi i međunarodnom pravu ovdje, kod nas", navodi se i dodaje kako hrvatski predstavnici prečesto zaboravljaju da je poštivanje teritorijalne cjelovitosti - tj. državnih granica i njihove nepovredivosti - bitan uvjet jednakosti, mira i suradnje među državama. Komisija smatra kako usprkos jasnim i strogim načelima, koja proizlaze iz prirode demokratskih država, pa stoga i iz međunarodnog prava, već dva desetljeća pojedini hrvatski predstavnici pristaju, daleko od očiju građana, javnosti i Hrvatskog sabora, da odstupe od prava, od kojih ne odustaje ni jedna država, a to su, kako navodi, teritorijalna cjelovitost i nepromjenjivost granica.

ZAGREB - Stotinjak hrvatskih branitelja bilo je danas na skupu "Da se ne zaborave" kojim su upozorili na marginaliziranje i prešućivanje onih koji su stvarali hrvatsku državu te na, kako tvrde, kampanju kriminalizacije Domovinskog rata. Svi govornici upozorili su na težak položaj hrvatskih branitelja te ocijenili da branitelji još nemaju mjesto koje zaslužuju. Posebnu potporu dali su osuđenim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke (UBIUDR) Mladen Pavković istaknuo je da hrvatski branitelji još nemaju mjesto koje zaslužuju u Hrvatskoj. Upozorio je da je danas oko 30 tisuća hrvatskih branitelja bez posla, a oko 3000 ih se ubilo. "Nisu se oni ubili zato što im je bilo lijepo nakon rata, nego zato što nisu mogli trpjeti zlo i nepravde", istaknuo je Pavković i upitao hoće li netko zbog toga odgovarati. Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm izrazio je nezadovoljstvo Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. "Da je on dobar, ne bi se ubilo više od 2000 hrvatskih branitelja, branitelji ne bi dobivali otkaze, a zaposlena bi bila djeca poginulih branitelja", istaknuo je.

ZAGREB - U povodu sutrašnjeg Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, zagrebački HDZ pozvao je na prenamjenu neiskorištenih zdravstvenih kapaciteta u Gradu Zagrebu za palijativnu skrb budući da u glavnom gradu, kako tvrdi, za tu namjenu sada nema kreveta. Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu preporučuje organizaciju palijativne skrbi na svim razinama od domova zdravlja do bolnica, a to se, bez dodatnih ulaganja, može postići prenamjenom postojećih kapaciteta, rekao je psihijatar Ivan Čelić na konferenciji za novinare zagrebačkog HDZ-a. Upozorio je da utemeljenje pet regionalnih centara za palijativnu skrb, koje najavljuje resorni ministar Rajko Ostojić, neće kvalitetno riješiti problem jer po zapadnoeuropskim i svjetskim standardima, nije cilj palijativnog bolesnika smjestiti u bolnicu, već mu povećati kvalitetu života u obiteljskom okruženju.

ŠIBENIK - Šibenski Autotransport (ATP) ipak će ići u stečaj s preustrojem, obavijestio je radnike tvrtke koji su se jutros okupili u prosvjedu, Neven Spahija predstavnik radnika u Nadzornom odboru, a nakon zasjedanja tog tijela. Iako ovakvu odluku Nadzornog odbora ne mora prihvatiti i Uprava tvrtke, predsjednik NO-a Goran Grguričin radnicima je garantirao da joj se predsjednik Uprave ATP-a Josip Burazer Pavešković neće protiviti. Trgovačkom sudu već će danas biti poslano očitovanje o pokretanju stečaja s preustrojem, kazao je Grguričin. Radnici su jutros prosvjedovali, strahujući kako će se Nadzorni odbor, odlučujući o modelima rješavanja ATP-ovog problema, odlučiti za predstečajnu nagodbu prema novom zakonu o financijskom poslovanju, koja je radnicima bila neprihvatljiva budući da je zakonom omogućena nagodba između vjerovnika i dužnika od 60 dana, a oni već tri mjeseca nisu primili plaću. Radnici ATP-a koji su u znak protesta jutros prestali raditi, nakon sastanka NO-a vratili su se na svoja radna mjesta.

ZAGREB - U sklopu stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika za pripremu i provedbu Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je danas prvi u nizu stručnih skupova na kojem su predstavljeni sadržaji i ciljevi Kurikuluma zdravstvenog odgoja. Jedna od autorica Kurikuluma dr. Marina Kuzman naglasila je potrebu za podrškom roditelja te poručila kako zdravstveni odgoj treba promatrati u cjelokupnoj njegovoj provedbi, a ne ga svoditi na ono što se voli eksponirati - seksualni odgoj. Jedan od autora Kurikuluma Aleksandar Štulhofer ustvrdio je kako još nema primjerenog materija za izvođenje nastave. "Naglasak u sklopu zdravstvenog odgoja bit će stavljen na tri cjeline: odgojno socijalno ponašanje, spolno-rodnu ravnopravnost i razumijevanje socijalne različitosti", ustvrdio je Štulhofer.

(Hina) xtdel ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙