FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 12. listopada

Autor: nbrc
ZAGREB, 12. listopada 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 12. listopada.

BIZOVAC - Na 18. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane "Agrozemlja", koji se održava od 12. do 14. listopada predstavit će se oko 200 domaćih i inozemnih izlagača, a sajam će, kako je najavljeno, otvoriti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ministarstvo poljoprivrede je pokrovitelj ovog sajma, koji obuhvaća tradicionalnu izložbu poljoprivredne mehanizacije i županijsku stočarsku izložbu, a u sklopu programa sama obilježit će se i Svjetski dan hrane s tematskim izlaganjima te nizom stručnih skupova (otvorenje u 12,00 sati, kompleks Bizovačkih toplica).

ZAGREB - Pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj nastavljen je i u kolovozu u kojemu je, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prikupljeno 49.140 tona kravljeg mlijeka, što je za 8,6 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, a 5,9 posto manje od prošlogodišnjeg prosjeka. Kolovoz je tako treći mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a pad je na godišnjoj razini intenzivniji nego u lipnju i srpnju. Naime, u lipnju je prikupljeno gotovo 52 tisuće tona kravljeg mlijeka, ili 1,2 posto manje nego u lipnju lani, a u srpnju nešto više od 50,4 tisuće tona, ili 5,6 posto manje nego u prošlogodišnjem srpnju. Podaci DZS-a za kolovoz ove godine pokazuju da je na godišnjoj razini smanjena proizvodnja maslaca za 6,3 posto, na 325 tona, dok je proizvodnja svih ostalih mliječnih proizvoda povećana. Mlijeka za piće u kolovozu je proizvedeno 26.196 tona, ili 0,2 posto više nego u kolovozu lani.

ZAGREB - U prvoj polovici ove godine ukupna bruto dobit hrvatskih poduzetnika iznosila je 9,26 milijardi kuna, a 59,2 posto tog iznosa, odnosno 5,5 milijardi kuna, ostvarili su poduzetnici iz prerađivačke industrije, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). Riječ je o podacima iz obrađenih statističkih izvještaja 92.787 poduzetnika, a iz Fine navode kako su, prema istom razdoblju lani, poduzetnici u prvoj polovici ove godine ukupno gledajući relativno dobro poslovali, obzirom da su prihodi bili vrijednosno veći od rashoda, iako je ukupna bruto dobit u tom razdoblju smanjena za 50,4 posto. U prvoj je polovici ove godine prerađivačka industrija, koja je, kako ističu iz Fine, nakon tri godine po ostvarenoj bruto dobiti preuzela primat od trgovine, zabilježila vrijednosno najveću bruto dobit, ali u usporedbi s prvim prošlogodišnjim polugodištem bilježi se pad bruto dobiti i u toj djelatnosti, i to za 52,3 posto. Na drugom su mjestu, s ukupnom bruto dobiti od 1,35 milijardi kuna, poduzetnici iz djelatnosti informacija i komunikacija, koji su u odnosu na lani dobit uvećali za 3,1 posto, dok je bruto dobit poduzetnika iz djelatnosti trgovine na veliko i malo iznosila 1,16 milijardi kuna. Prema prvoj polovici prošle godine bruto dobit trgovaca umanjena je za čak 55,4 posto.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xrub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙