FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija osjetno ubrzala u Španjolskoj, u Njemačkoj i Francuskoj oslabila

Autor: mpuk
MADRID/WIESBADEN/PARIZ, 11. listopada 2012. (Hina/AFP/Reuters) - Godišnja inflacija u Španjolskoj poskočila je u rujnu na 3,4 posto dok je u Njemačkoj i Francuskoj oslabila, na dva odnosno 1,9 posto, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci tamošnjih statističkih ureda.

Španjolske su potrošačke cijene time u prošlom mjesecu zabilježile najveći skok u 16 mjeseci, s 2,7 posto zabilježenih u kolovozu. Kao glavni razlog u statističkom uredu INE-u navode povećanje stope PDV-a 1. rujna za tri postotna boda, na 21 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena u EU pokazuje još veći godišnji rast cijena u Španjolskoj u prošlom mjesecu, za 3,5 posto, nakon 2,7-postotnog rasta u kolovozu.

Temeljna inflacija koja isključuje cijene energije i hrane iznosila je u prošlom mjesecu 2,1 posto, u odnosu na 1,4 posto zabilježenih u prethodnom mjesecu.

U Njemačkoj je pak godišnja inflacija u rujnu blago oslabila, na dva posto, s 2,1 posto zabilježenih u kolovozu, izvijestio je njemački statistički ured Destatis. Ako se izuzmu cijene energije, iznosila je 1,4 posto, kao i u tri prethodna mjeseca. Najviše su poskočile cijene energije, za sedam posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u rujnu u Njemačkoj stagnirale.

U Francuskoj je godišnja inflacija u rujnu kliznula na 1,9 posto, s 2,1 posto u kolovozu, prkoseći prognozama ekonomista da će ubrzati na 2,2 posto, izvijestio je francuski statistički ured INSEE.

Na mjesečnoj razini cijene su u Francuskoj u rujnu pale 0,3 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u kolovozu. Ekonomisti su očekivali blaži pad, od 0,1 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙