FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj

Autor: mkuz
WIESBADEN, 10. listopada 2012. (Hina/AFP) - Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su u rujnu najbržim tempom od studenog prošle godine, izvijestio je u srijedu njemački statistički ured Destatis, ukazujući na osjetno poskupljenje goriva.

Cijene su u prošlom mjesecu porasle za neočekivano visokih 4,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nadmašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali njihov rast po stopi od 3,3 posto. U kolovozu uvećane su 3,1 posto.

Najveći su udio u rujanskom rastu cijena imale cijene goriva, koji su na godišnjoj razini poskočile čak 11,3 posto. Snažno su porasle i cijene žitarica, duhana, sjemena i stočne, hrane, za 15,4 posto, te cijene mesa i mesnih prerađevina, za 8,3 posto.

Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene bile su više 1,3 posto, također ubrzavši u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 1,1 posto. Ekonomisti su očekivali da će porasti 0,5 posto.

Poskupljenje goriva u rujnu, za 5,4 posto, bilo je i glavni razlog ubrzavanja inflacije u odnosu na prethodni mjesec. Osjetnije su poskupjele i proizvođačke cijene mesa, za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙