FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna akcija HCR-a i drogerije KOZMO

Autor: aspa
ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i drogerija KOZMO predstavili su danas zajedničku humanitarnu akciju kojom će građani, kupnjom prigodnih promotivnih razglednica i božićnih čestitki, pomoći u razminiranju minski sumnjivog terena u Zadarskoj županiji.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je potpisan Sporazum o suradnji HCR-a i drogerije KOZMO, rečeno je kako se procjenjuje da će do 24. prosinca, do kada traje akcija, biti prikupljeno oko 200 tisuća kuna.

Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelja HCR-a, rekao je da se problem prisutnosti mina zaostalih nakon Domovinskog rata "lagano zaboravlja" dodavši da je u Hrvatskoj, na području 12 županija, oko 700 četvornih kilometara minski sumnjivog terena.

Podsjetio je da je plan i obaveza Republike Hrvatske očistiti Hrvatsku od mina do 2019. naglasivši da se kroz pokrenutu humanitarnu akciju podiže i razina svijesti o opasnostima od mina.

Rat je završio prije 16 godina, međutim, mine su i dalje prisutne, ljudi i dalje stradavaju, upozorio je.

Naglasio je da Hrvatska minski problem najviše rješava sama, proračunskim sredstvima, te dodao da je od 2001. do danas HCR za potrebe razminiranja kroz razne fondove i donacije dobio oko 23 milijuna eura. Nakon što Hrvatska pristupi EU, HCR je spreman kandidirati se za novac iz strukturnih fondova, rekao je.

Ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Dijana Pleština pozdravila je akciju dodavši da se njome šalje poruka "koja je vrijedna kao i novac koji će se prikupiti, a koja glasi da su zaostale mine zajednički problem". "Dok ih ne izvadimo sve, nećemo imati normalno društvo, jednu normalnu Hrvatsku", upozorila je.

Na potrebu podizanja svijesti o opasnosti od mina upozorio je i predsjednik Uprave KOZMO-a Entoni Sošić, istaknuvši kako će kupnjom razglednica i čestitki građani dati svoj doprinos razminiranju Hrvatske.

Građani će tako, kupnjom razglednica i čestitki u prodavaonicama KOZMO-a donirati 8,99 kuna, koliko stoji razminiranje jednog četvornog metra minski sumnjivog terena.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙