FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

MOSTAR - Dva HDZ-a u BiH objavila su u nedjelju navečer da su osvojili načelničke pozicije u osamnaest općina izražavajući zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora, osim u općinama središnje Bosne gdje je podjelu hrvatskih stranaka iskoristila Stranka demokratske akcije (SDA). Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su dva HDZ-a uvjerljivo zadržala potporu Hrvata u BiH te da su birački na lokalnim izborima očekivano kaznili HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak koji su nakon proteklih općih izbora pristali sudjelovati u vlasti u Federaciji BiH iako im Hrvati u BiH nisu za to dali legitimitet. „HDZ BiH i HDZ 1990. uvjerljivo su osvojili glasove Hrvata u BiH“, rekao je Čović i dodao da će rezultati lokalnih izbora imati utjecaja i na preustroj vlasti u BiH na višim razinama vlasti. Po podacima HDZ-a BiH ova je stranka osvojila načelničke pozicije u Kiseljaku, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju, Tomislavgradu, Stocu, Čapljini, Livnu, Žepču, Čitluku, Neumu, Kupresu i Orašju. HDZ 1990. dobio je ili pak obnovio mandat u Prozor-Rami, Domaljevcu-Šamcu, Usori i Ravnom.

SARAJEVO - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponoć prve preliminarne rezultate općinskih izbora održanih u nedjelju u toj zemlji, a oni su potvrdili informacije ranije plasirane iz izbornih stožera političkih stranaka koji su ukazali na jačanje popularnosti HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS). Čelnici te tri stranke su u nedjelju i proglasili izborne pobjede temeljeći to na podacima o desecima općina u kojima će imati sve načelnike. Tvrdnju kako je negova stranka izborni pobjednik izrekao je međutim i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija koji je iznio podatak kako je ona osvojila ukupno 11 načelničkih pozicija u odnosu na osam koliko ih je imala nakon izbora 2008. Priznajući ipak gubitak važnih općina poput Bihaća i sarajevskog Novog Grada Lagumdžija je krivnju prebacio na dosadašnje načelnike, ali je sugerirao i kako je SDP tamo izgubio biračku potporu zbog reformi koje je poduzeo. "Svjesni smo činjenice da svaka vlast koja krene u reformske korake na sredini puta ima najlošije rezultate", izjavio je Lagumdžija potvrdivši kako kani nastaviti sudjelovati u vlasti na svim razinama.

SARAJEVO - Prvi rezultati općinskih izbora u Bosni i Hercegovini pokazali su kako su oni ojačali poziciju HDZ-a BiH ali i Stranke demokratske akcije (SDA) dok je raspoloženje birača pokazalo kako slabi popularnost Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) te Saveza nezavisnoh socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodik što bi sve moglo utjecati na dogovore o novim vladajućim koalicijama i raspletu političke krize u toj zemlji. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u nedjelju navečer kako su rezultati koje je njegova stranka ostvarila na lokalnim izborima definitivno pokazali da se bez nje više neće moći napraviti nikakva vlast i da je to činjenica koju će svi morati uvažiti. Čović je komentirajući u Mostaru prve rezultate lokalnih izbora konstatirao kako je HDZ BiH ostvario "izvanredan uspjeh" te kako će imati osiguranu natpolovičnu većinu u općinskim vijećima u gotovo svim općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom kao i načelnike u većini tih općina. "Ovi će izbori evidentno odrediti politički dogovor na razini Bosne i Hercegovine, entiteta i nekih županija", izjavio je Čović dodajući kako su izbornom voljom hrvatskog biračkog tijela "nestali s političke pozornice oni koji su trgovali hrvatskim interesima.

SARAJEVO - Na općinskim izborima koji su provedeni u Bosni i Hercegovini zabilježen je odaziv birača veći od 53 posto i može se smatrati zadovoljavajućim, izjavio je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Branko Petrić. U usporedbi s općim izborima provedenim 2010. godine to je za 3,5 posto manje birača koji su glasovali no Petrić je pojasnio kako je riječ o podacima koji još nisu cjeloviti te kako će brojke o konačnom odazivu sigurno biti veće. U SIP-u su potvrdili kako su primili prigovore na regularnost glasovanja na nekim biralištima no broj takvih prigovora razmjerno je mali i ne dovodi u pitanje regularnost izbornog procesa. SIP će prve preliminarne rezultate općinskih izbora objaviti u ponoć no političke stranke koje su istaknule kandidate već nakon 20 sati počele su objavljivati neke nepotpune rezultate.

BERLIN - Putovanje Angele Merkel u Atenu u utorak znak je "poštovanja" i "priznanja", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, dok oporba poziva kancelarku da jasno pokaže svoju "solidarnost" s Grcima. Kancelarkin posjet je "čin priznanja za grčku vladu koja je zbog svoje reformske politike izložena snažnom pritisku", rekao je ministar u razgovoru za dnevnik Bild koji će izaći u ponedjeljak. Grci zaslužuju "pravdu i poštovanje", istaknuo je njemački ministar. U petak je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao da Merkel posjetom Ateni, prvim od početka financijske krize, želi "poduprijeti" grčkog premijera Antonisa Samarasa čije "zalaganje za reformu" pohvalno ocjenjuje.

CARACAS - Kandidat oporbe na predsjedničkim izborima u Venezueli Henrique Capriles Radonski glasovao je u nedjelju oko 14.30 sati u bogatoj četvrti na istoku Caracasa, rekavši novinarima da će njegovi pristaše "poštovati volju naroda" izraženu na izborima. "Poštovat će se volja naroda", rekao je na tiskovnoj konferenciji taj bivši guverner države Mirande nakon glasovanja u četvrti Mercedes. "Tko zna pobjeđivati mora znati i gubiti", ocijenio je Capriles, koji je u veljači na predizborima izabran za kandidata tridesetak oporbenih stranaka iz desnice i iz ljevice. Gotovo 19 milijuna Venezuelaca glasuje u nedjelju na izborima na kojima se natječu predsjednik radikalne ljevice Hugo Chavez, na vlasti od 1999. i Henrique Capriles Radonski (40).

PARIZ - Dvjestotinjak ljudi, među kojima i romski redatelj Tony Gatlif, okupilo se u nedjelju u Parizu na drugom "Roma Prideu", hodnji za dostojanstvo europskih Roma, na poziv različitih organizacija i uglednika. Sudionici skupa tražili su potpuno ukidanje dozvole za kretanje, u Francuskoj obvezatne za osobe bez stalnog prebivališta, koju je u petak tek djelomično ukinuo Ustavni sud, vrhovna instanca zadužena za provjeru sukladnosti zakona i ustava. "Odluka Ustavnog suda je sramotna. Ona odobrava diskriminatoran, nedemokratski i antirepublikanski zakon", ocijenio je Benjamin Abtan, predsjednik Europskog proturasističkog pokreta (EGAM), organizator ovog skupa koji se istodobno održava u 14 europskih zemalja. U petak je Ustavni sud djelomično ukinuo zakon iz 1969. o upravnom statusu osoba bez stalnog prebivališta, zadržavši ipak načelo obvezatnih dozvola za kretanje i zamijenivši "karton" koji svaka tri mjeseca moraju ovjeravati u policiji, manje obvezujućom "knjižicom o kretanju".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙