FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

U raspravi o povratku, socijalnoj integraciji i stambenom zbrinjavanju na današnjoj tematskoj sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Republike Ive Josipovića istaknuto je kako treba ubrzati i olakšati povratak izbjeglih u njihove domove, zapošljavanje te ostvarivanje drugih društvenih i socijalnih prava. Predsjednik Josipović je izrazio zadovoljstvo što su sudionici podržali vladin program te što se se problem povratka i integracije rješava u okviru regionalne suradnje. Podsjetio je da je Sarajevskom deklaracijom utvrđeno da se svatko može vratiti odakle je otišao, ali i ostati tamo gdje se nalazi, ako to želi. Potrebno je zbrinuti 26.898 osoba za što je potrebno 583,6 milijuna eura, a donatorskim konferencijama osigurat će se polovina iznosa. Od 2012. do 2017. trebalo bi zbrinuti 2540 nositelja stanarskog prava, dodao je. Saša Milošević u ime Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) istaknuo je da bi stambeno zbrinjavanje, koje je, kako je rekao, potrebno ubrzati i olakšati, trebalo biti nositeljem povratka. Mato Jurić iz Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata podsjetio je da je u razdoblju od 1991. do 1996. iz Banata protjerano 40.000 Hrvata, da su bili izloženi ubojstvima i da se tek desetak obitelji vratilo u Srbiju. Izgubili smo državljanstvo i blokirana nam je ušteđevina u bankama, upozorio je Jurić.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko čestitao je građanima Hrvatske i članovima stranke Dan neovisnosti, 8. listopada uz poruku da je vrijeme za novi HDZ i za jedinu domovinu Hrvatsku. "Snagom spoznaje čitava hrvatskog naroda, povijesnom vizijom utemeljitelja naše stranke dr. Franje Tuđmana, toga je dana 1991. godine Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Vrijeme u kojem živimo danas nije nimalo jednostavno. Ono je specifično izazovno i obvezujuće za Hrvatsku demokratsku zajednicu kao povijesnu stranku, stranku predvodnicu projekta obrane i stvaranja, po prvi puta u povijesti, suverene hrvatske države. Ne svojatamo sve povijesne zasluge jer povijest nije tek jedan događaj, povijest nije slučaj. Imali smo mi u našoj povijesti blistavih pojedinaca, blistavih događaja, razdoblja. Na toj povijesnoj baštini spoznali smo, znali smo, mogli smo i utemeljili smo neovisnu i suverenu Hrvatsku. Stvorili smo Hrvatsku u nevremenu, kao što je govorio predsjednik Tuđman, na konfuznom raskršću vremena i svijeta koji se urušavao, u tim i takvim okolnostima stvarali smo hrvatsku državu. A jedan od činova stvaranja je i ovaj povijesni 8. listopada 1991. godine. Dragi prijatelji, pred nama je zadaća da našoj stranci vratimo mjesto na koju nas obvezuje i ta daleka i ova bliska baština. Da HDZ iznova s punim znanjem, srcem i odgovornošću potvrdi svoju povijesnost i povijesnu zadaću.

SPLIT

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov najavio je da će grad pokrenuti proceduru za raskid ugovora o javno-privatnom partnerstvu u vezi sa Spaladium arenom zato što u sklopu nje nije izgrađen poslovni centar iako je to bilo predviđeno ugovorom. "Vrlo je izgledno da će se uskoro, za deset ili petnaest dana, koliko je potrebno za proceduru, raskinuti ugovor o javno-privatnom partnestvu zato što tvrtka 'Sportski grad' TPN (tvrtka posebne namjene) nije izgradila komercijalne sadržaje", izjavio je Šundov danas novinarima. Rekao je kako je gradonačelnik Željko Kerum već imenovao stručnu skupinu koja radi na proceduri raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu u vezi sa Spaladium arenom te da će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća biti priopćeno jesu li se za to ispunili uvjeti.

KARLOVAC

Roditelji 31 učenika koji je zbog nedovoljnog broja bodova moraju ispisati iz karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole, uputili su danas apel ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću da promijeni odluku o kriterijima upisa u jesenskom upisnom roku. Pedesetak roditelja javnosti se obratilo zajedničkom izjavom, koju je nakon sastanka s v.d. ravnateljicom škole Đurđicom Janjanin pročitala majka jednoga od učenika i u kojoj apeliraju na ministra da promijeni odluku iz travnja ove godine. "Kad bi inspekcije ušle u sve škole, našle bi tisuće učenika koje po važećim kriterijima treba ispisati", tvrdi pedesetak roditelja koji su se odazvali današnjem sastanku. Osim toga, dio roditelja tvrdi da im djeca nisu upisana s nedovoljnim brojem bodova jer su ih članovi upisnoga povjerenstva škole uputili da prilože potvrde kojima dokazuju pravo na dodatne bodove. Prosvjetna inspekcija te je bodove sada poništila, tvrde roditelji koji smatraju da djeca trebaju ostati u smjerovima koje su upisali. Škola je jučer od Prosvjetne inspekcije dobila nalog da učenike u roku od tri dana ispiše iz četverogodišnjih programa. V.d. ravnateljica Đurđica Janjanin novinare je izvijestila da je ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u pismu zamolila da se učenicima dopusti da ostanu u školi, s obzirom na to da nikome nisu zauzeli mjesto. Zasad je iz škole ispisan samo jedan učenik, na zahtjev majke, dok se za ostale još traži rješenje, dodala je Janjanin.

ZAGREB

Čak 155 prekršaja u prijevozu učenika utvrdila je Služba inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tijekom nadzora provedenog u rujnu ove godine u svih 20 županija i Gradu Zagrebu. Inspekcija je pregledala 446 vozila od 127 prijevoznika za prijevoz učenika u 303 škole, nakon čega je donijela dva rješenja o isključenju vozila iz prometa, 21 rješenje o otklanjanju nedostataka, te tri rješenja o zabrani. Izdano je ukupno 11 prekršajnih naloga, te podignuto 13 optužnih prijedloga, priopćilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Tijekom nadzora utvrđeno je 155 prekršaja, od kojih 19 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, dok je 136 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Najviše prekršaja odnosi se na nedostatak dokumentacije vezane za obavljanje posebnog linijskog prijevoza, a ostali prekršaji na nezakonito obavljanje podvozarstva, te na neposjedovanje izvoda iz licencije za vozila kojima se obavljao prijevoz. Iz Ministarstva dodaju kako će se inspekcijskog nadzora prijevoza učenika nastaviti i dalje, sukladno godišnjem planu rada inspekcije cestovnog prometa.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je danas uz prigodnu svečanost potpisan ugovor između Udruge Kroatienhilfe, Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Maslina i izvođača radova tvrtke Građevinar - Quelin o sanaciji i rekonstrukciji dječjeg doma Maslina vrijedan 1.143.000 kuna. Ugovor su potpisali predsjednica Udruge Kroatienhilfe iz njemačkog grada Bad Homburga Olga Stoss, inače dobitnica Nagrade Grada Dubrovnika, ravnateljica doma Maslina Ilijana Stojanović, te predstavnik izvođača radova Nikola Bakija. Donaciju je osigurala jedna njemačka obitelj, a bit će namijenjena obnovi krova i fasade te ugradnji solarnog grijanja. To je treća donacija domu za djecu i mlade Maslina koju je organizirala udruga iz Bad Homburga, a do sada je zahvaljujući skupljenim sredstvima preuređena kuhinja, sanitarni čvorovi i igralište u krugu doma. Predsjednica Udruge Kroatienhilfe Olga Stoss najavila je i novu donaciju iz Bad Homburga koja će biti namijenjena dubrovačkim vatrogascima, odnosno izgradnji novog centra za zaštitu od požara.

ZAGREB

Za dobru karikaturu potreban je samo neznatan pomak zbilje i oštar jezik koji ne štedi nikoga, a upravo je to ono u čemu je Oto Reisinger najveći majstor, rečeno je danas u Zagrebu na predstavljanju nove knjige karikatura "Happy Days" tog doajena hrvatske karikature i jednog od naših najplodnijih karikaturista, koja obuhvaća izbor njegovih ponajboljih radova iz posljednjih dvadesetak godina. "U likovnom izričaju realist, u izrazu moralist, te optimist kao i svi veliki humoristi, Reisinger je pravi kroničar naše svakodnevice koji je bio i ostao dio naših života kao jutarnja kava i zagrebački tramvaj, i upravo je u tome tajna njegove povezanosti s publikom", kazao je na predstavljanju književnik Hrvoje Hitrec, koji je ujedno i autor pogovora u knjizi. Svojim karikaturama Reisinger ulazi u sve prostore društvenog i političkog života, stoji na prvoj crti satire šibajući bez ikakve dvosmislenosti, a ispod svih njih stoji jedan zajednički tekst kojim poručuje kako mu ništa ne može promaknuti, dodao je Hitrec.

ZAGREB

Financijska kontrola poslovanja zagrebačkog kazališta Mala scena proširena je na 2009. i 2010. godinu, nakon što su uočene nepravilnosti u trošenju proračunskog novca u 2011. godini te nakon nekoliko prijava o nenamjenskom trošenju sredstava u tom kazalištu, izvijestio je danas u priopćenju zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Time je Gradski ured odgovorio ravnateljici Male scene Vitomiri Lončar koja se u pismu javnosti danas požalila na postupak prema svom kazalištu te zatražila pokretanje nadzora nad gradskim uredom. Sa žaljenjem, kažu u Uredu, moraju ustvrditi da traženu dokumentaciju iz kazališta Mala scena nisu primili ni pola godine nakon svoga traženja. Osvrću se i na tvrdnju ravnateljice Vitomire Lončar da joj je jedna od djelatnica ureda, zadužena za kazališnu djelatnost, potvrdila da su izvještaji Male scene zaprimljeni i da na njih nije bilo primjedbi te ističu kako je prozvana djelatnica zadužena za programe, a ne za financijsku kontrolu. Odgovarajući na prozivke iz Male scene, iz gradskog ureda podsjećaju kako je kontrola trošenja proračunskih sredstava jedna od temeljnih zakonskih obveza Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, te je, kažu, uobičajeno i ispravno da Ured od proračunskih korisnika traži i dodatnu dokumentaciju i dokaze o namjenskom trošenju sredstava.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙