FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utjecajni institut snizio prognoze za švicarsko gospodarstvo

Autor: gple
ZUERICH/ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Švicarsko gospodarstvo rast će ove i iduće godine sporije no što se dosada očekivalo, upozorio je u petak utjecajni institut KOF, ukazujući na negativan utjecaj krize u eurozoni na švicarski izvoz.

Prognoza za ovu godinu snižena na 0,9 posto, s ranije prognoziranih 1,2 posto. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,3 posto, čime je KOF snizio dosadašnju prognozu za 0,4 postotnog boda.

U 2014. švicarsko bi gospodarstvo trebalo porasti dva posto, procjenjuju u institutu.

Izvoz, tradicionalni oslonac gospodarstva te malene alpske zemlje, pogođen je prigušenim izgledima za glavnog trgovinskog partnera Europsku uniju.

"Rast u Europskoj uniji koče restriktivne fiskalne mjere u zemljama koje muče problemi prevelikog duga i proračunski manjkovi. Opetovano razbuktavanje bankovne i dužničke krize u eurozoni prekinulo je oporavak od recesije iz 2009. prije no što je dosegnuta razina BDP-a iz razdoblja prije krize", tumače u KOF-u.

Izvozna tržišta širom svijeta stagniraju zbog sporog rasta svjetskog gospodarstva, a od sredine godine osjetno pogoršanje prihoda bilježi i švicarska izvozna industrija, koja se inače dobro nosila s jakim frankom, ističu.

Oporavak izvoza nakon ovogodišnje stagnacije predviđaju tek iduće godine, kada bi trebao porasti 2,7 posto, da bi 2014. rast ubrzao na 4,9 posto.

Kao glavni oslonac gospodarstva izdvajaju osobnu potrošnju, koja bi nakon 2,4-postotnog rasta u ovoj godini trebala porasti 1,7 posto u 2013.

Cijene bi u ovoj godini trebale pasti 0,6 posto da bi iduće godine ponovo trebale bilježiti pozitivan predznak, uz stopu rasta od 0,5 posto, procjenjuju u KOF-u.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙