FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO snizio prognozu rasta trgovine u ovoj godini

Autor: mpuk
SINGAPUR, 21. rujna 2012. (Hina/AFP) - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) snizila je u petak prognozu globalne trgovine u 2012. s 3,7 na 2,5 posto, navodeći kao glavni razlog dužničku krizu eurozone.

Posustalo američko gospodarstvo i usporavanje u Kini također su izdvojeni među čimbenicima koji su utjecali na snižavanje prognoze globalne trgovine, ističe organizacija sa sjedištem u Ženevi.

"Globalno gospodarstvo naišlo je na velike prepreke od prošle prognoze WTO-a“, navodi se u priopćenju objavljenom u Singapuru.

"Podaci o proizvodnji i zapošljavanju iz SAD-a i dalje su razočaravajući, dok indeksi menadžera nabave i podaci o industrijskoj proizvodnji u Kini ukazuju na usporavanje rasta u najvećem svjetskom izvozniku."

"Ono što je još važnije, europska dužnička kriza nije riješena, što čini fiskalnu prilagodbu u rubnim gospodarstvima eurozone bolnijom i pojačava oscilacije".

U travnju WTO je upozorio da će rast svjetske trgovine, koji je prošle godine usporio nakon velikog oporavka u 2010, oslabiti u ovoj godini.

WTO sada u ovoj godini očekuje 1,5-postotni rast izvoza u skupini razvijenih gospodarstava, u odnosu na prethodno prognoziranih dva posto.

Za zemlje u razvoju predviđa pak rast izvoza od 3,5 posto, naprema prijašnjih 5,6 posto.

Za iduću godinu prognozira da će razvijene zemlje više nego udvostručiti rast izvoza, na 3,3 posto, dok će u zemljama u razvoju on ubrzati na 5,7 posto.

U WTO-u napominju da se procjene za iduću godinu temelje na pretpostavci da će aktualne mjere biti dovoljne da se spriječi raspad eurozone, te da će biti postignut sporazum o stabilizaciji javnih financija u Sjedinjenim Državama, čime bi se spriječilo automatsko stupanje na snagu mjera rezanja potrošnje i podizanja poreza krajem ove i početkom iduće godine.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙