FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački institut snizio procjene rasta za njemačko gospodarstvo

Autor: vmom
BERLIN, 2. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Njemačko gospodarstvo ove će godine porasti po stopi od 0,9 posto a iduće po stopi od 1,6 posto, objavio je u utorak njemački institut DIW, smanjivši ranije procjene zbog slabijih izgleda za globalno gospodarstvo i zbog dužničke krize u eurozoni.

Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW), koji je u srpanjskim projekcijama prognozirao za 2012. i 2013. stope rasta od 1,0 odnosno 1,9 posto, kao najveću prijetnju njemačkom gospodarstvu i dalje navodi krizu eura.

"Nepovoljne okolnosti zasad ostaju i dalje prisutne, proizvodnja i narudžbe slabe a i situacija na tržištu rada nešto je sumornija", tumači glavni ekonomist toga instituta Ferdinand Fichtner.

"Najveći rizik za izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo i dalje je kriza eura, čija eskalacija je manje vjerojatna s obzirom na intervenciju Europske središnje banke (ECB), no nije u potpunosti isključena", dodao je.

Njemačko gospodarstvo brzo se oporavilo od financijske krize u 2008. i 2009. godini i dosada je uspješno odolijevalo trogodišnjoj krizi u eurozoni. No, njegov rast je usporio na 0,3 posto u drugom tromjesečju nakon 0,5 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, uz pojačane znakove slabosti posljednjih mjeseci.

Fichter je kazao da u uvjetima slabijih izgleda, tržišta u nastajanju poput Kine i Brazila nastoje potaknuti svoja gospodarstva ekspanzivnom monetarnom politikom i fiskalnim poticajima. Oživljavanje tih gospodarstava od početka iduće godine trebalo bi također pomoći jačanju njemačkog izvoza, napominje.

Iz DIW-a kažu da njemačke tvrtke ne koriste prednosti jeftinog financiranja jer se suzdržavaju od ulaganja zbog neizvjesnosti oko krize u eurozoni. Od iduće godine trebala bi oživjeti i ulaganja, očekuju u institutu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙