FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska vlada snizila prognoze rasta

Autor: vmom
RIM, 21. rujna 2012. (Hina/ANSA) - Talijanska vlada u najnovijim sniženim prognozama očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,4 posto u ovoj godini, a daljnji pad očekuje i u idućoj godini, premda po znatno nižoj stopi od 0,2 posto.

Među razlozima sniženih prognozi navodi se pogoršanje uvjeta u vanjskom okruženju, stoji u novim projekcijama vlade u Rimu, objavljenima u četvrtak.

U projekcijama vlade iz travnja za ovu je godinu bio predviđan pad gospodarstva po stopi od 1,2 posto, dok je za 2013. prognoziran rast od 0,5 posto.

Unatoč tomu što će ukupan rezultat pokazivati pad gospodarske aktivnosti, premijer Mario Monti za 2013. prognozira da će biti godina oporavka. "Vidi se svjetlo oporavka", kazao je.

Za 2014. i 2015. godinu Rim stoga prognozira rast gospodarstva po stopama od 1,1 odnosno 1,3 posto. Te prognoze temelje na očekivanom jačanju potražnje, kako domaće tako i inozemne, te očekivanim pozitivnim učincima uravnoteženog proračuna, smanjenjenja duga i strukturnih reformi.

Vlada u Rimu ujedno je potvrdila zacrtane ciljeve o strukturno uravnoteženom proračunu u 2013. godini, što znači proračunski manjak od 0,5 posto BDP-a, unatoč težoj od očekivane recesiji i negativnim učincima nepredviđenih prirodnih katastrofa, poput razornih potresa koji su pogodili regiju Emiliju Romagnu.

Što se tiče javnog duga, vlada očekuje da će u 2012. on iznositi 123,3 posto BDP-a, dok bi se u idućoj godini trebao smanjiti puni postotni bod, na 122,3 posto.

Potvrđen je i vladin cilj o godišnjoj prodaji državne imovine u vrijednosti oko 1,0 posto BDP-a.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙