FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB i Bank of England zadržale rekordno niske kamatne stope

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 4. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka Bank of England (BoE) u četvrtak su ostavile ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama, u skladu s očekivanjima tržišta.

Središnja banka eurozone odlučila je tako zadržati ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto, stoji u ECB-ovom priopćenju, objavljenom po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja.

Tvrdokorno visoka inflacija gurnula je u drugi plan strah od moguće nove recesije kod donošenja odluke o kamatnim stopama. Potrošačke cijene u eurozoni u rujnu su bile 2,7 posto više u usporedbi s istim mjesecom godine ranije i već su 22. mjesec iznad ciljane ECB-ove razine, od "malo ispod dva posto".

Sada će pozornost tržišta biti usmjerena, kao i obično, tiskovnoj konferenciji ECB-ova čelnika Marija Draghija. Tržište posebno zanima što će reći u vezi plana kupovine državnih obveznica, ali i u vezi prognozi za gospodarstvo 17-člane eurozone.

U odvojenom izvješću Bank of England danas je objavila da je ključnu kamatnu stopu ostavila na rekordno niskih 0,5 posto, na kojoj se nalazi od ožujka 2009. godine.

Ujedno je potvrđen aktualan program kupovine britanskih državnih obveznica, ključan u bančinoj strategjii kvantitativnog ublažavanja, ukupne vrijednosti 375 milijardi funta (604 milijarde dolara). Takva odluka također je bila u skladu s očekivanjima tržišta.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙