FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 30. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

ZAGREB

Svjetski mediji objavili su u nedjelju vijest o smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema. Agencija Reuters piše kako je 56-godišnjem Špremu rak dijagnosticiran prije gotovo dvije godine, te navodi kako je prije imenovanja na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora u prosincu 2011., Šprem bio predsjednik zagrebačke gradske skupštine.

Socijaldemokratski predsjednik hrvatskoga parlamenta umro je od multiplog mijeloma u nedjelju u američkoj bolnici, piše France Presse i dodaje kako hrvatski mediji Šprema opisuju kao "najdiskretnijeg i najumjerenijeg" političara. Austrijska agencija APA navodi kako je Šprem od 2005. bio predstojnik ureda tadašnjega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, a kineska agencija Xinhua podsjeća na to da je Šprem, diplomirani pravnik rođen 14. travnja 1956, za predsjednika Sabora 22. prosinca 2011. izabran jednoglasno.

SARAJEVO

Predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u povodu smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema uputio je u nedjelju brzojav sućuti potpredsjedniku Sabora Josipu Leki, hrvatskim građanima i obitelji Šprem, kaže se u priopćenju parlamenta BiH. "U povodu iznenadne smrti Borisa Šprema, predsjednika Hrvatskog sabora dopustite mi da vama, sabornicima, građanima Republike Hrvatske i obitelji Šprem u ime Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i u svoje osobno ime uputim izraze najiskrenije sućuti", kaže se u Čovićevu brzojavu.

SARAJEVO

U povodu smrti predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je u nedjelju njegovoj obitelji i hrvatskim građanima telegram sućuti. "S velikom tugom i pijetetom primio sam vijest da je preminuo predsjednik Sabora Republike Hrvatske, uvaženi državnik i veliki prijatelj države Bosne i Hercegovine. Siguran sam da će Boris Šprem ostati upamćen kao čovjek koji se nikada nije štedio u poslu i kao čovjek koji se svakim atomom snage borio za mir, slobodu i solidarnost među ljudima, bez obzira koju je funkciju obavljao", kaže se u brzojavu sućuti.

SARAJEVO

Skupina zagovornika gradnje velike luke u Neumu, okupljena oko udruge pod nazivom Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine, optužila je Hrvatsku da je izvršila "pomorsku agresiju na BiH" a u nedjelju su pozvali vlasti u Sarajevu da odlučnije reagiraju i spriječe gradnju nižeg mosta između kopna i Pelješca koji bi predstavljao zapreku ulasku velikih brodova u taj akvatorij. "Tražimo da se odmah uputi prosvjedna nota Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj zbog jednostranog proglašenje unutarnjih voda u akvatoriju Neuma i zbog toga što se pristaje da se Hrvatskoj daju sredstva za studiju izvodljivosti za gradnju Pelješkog mosta. Takvim pristajanjem Europa jednostrano proglašava da su to unutarnje vode Hrvatske", izjavio je u Sarajevu Ševal Kovačević, vršitelj dužnosti predsjednika Pomorskog društva BiH. Govoreći o problemu razgraničenja BiH i Hrvatske na moru, Kovačević je u raspravi o BiH kao pomorskoj državi koju je organizirala nevladina udruga "Krug 99" ocijenio kako bi bosanskohercegovačke vlasti trebale što brže inzistirati na međunarodnoj arbitraži kako bi se rješio taj spor. U Pomorskom društvu BiH drže da ta zemlja ima nedvojbeno pravo na koridor koji bi omogućio izlaz iz Neuma do otvorenoga mora a on bi se, po njihovu sudu, trebao protezati sve do Brača, Hvara i Korčule.

SARAJEVO

Službeni automobil predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića oštećen je u Kiseljaku u subotu navečer gdje je on sudjelovao na predizbornom skupu Stranke demokratske akcije (SDA), potvrđeno je u nedjelju iz te stranke i iz policijskih izvora. Policija županije Središnja Bosna u kojoj se nalazi Kiseljak potvrdila je kako su oštećenje na službenom automobilu Audi 6 kojega koristi Izetbegović prijavili pripadnici njegova osiguranja. Konstatirana su oštećenja na vjetrobranskom staklu i automobilskom laku a pronađeni su ostaci keremičkog predmeta koji je vjerojatno bačen na automobil.

ANKARA

Turski premijer Redžep Tajib Erdogan u nedjelju je otvoreno pozvao Rusiju, Kinu i Iran da uskrate potporu sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada, upozoravajući ih da "povijest neće oprostiti" takvo ponašanje. "Obraćamo se Rusiji, Kini a s njima i Iranu. Molimo vas da promislite o vašem sadašnjem stavu. Povijest neće oprostiti onima koji su stali na stranu okrutnih režima", kazao je Erdogan u govoru na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja. Rusija, tradicionalni saveznik Damaska, blokirala je dosad uz pomoć Kine svaku rezoluciju koja otvara vrata sankcijama sirijskom režimu u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem te dvije zemlje kao stalne članice raspolažu pravom veta.

Iran je glavni regionalni saveznik Damaska, a više zapadnih i arapskih zemalja optužuje ga da opskrbljuje režim Bašara al-Asada oružjem i vojnom opremom.

ANKARA

Turska će vratiti preostalih 1,3 milijarde dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) do travnja iduće godine, izjavio je u nedjelju turski premijer Redžep Tajib Erdogan na kongresu vladajuće stranke u Ankari. U prošlosti se turska vlada oslanjala na kredite MMF-a kako bi nadoknadila svoje financijske manjkove, ali to od 2008. uspijeva činiti bez pomoći Fonda. Postupno smanjuje svoj dug prema MMF-u, koji je krajem svibnja iznosio 1,9 milijardi dolara. "Mi smo preuzeli više od 23,5 milijarde dolara duga. Sada imamo 1,3 milijarde dolara duga i to ćemo svesti na nulu u travnju. Upravo održavamo tehničke razgovore", kazao je Erdogan na kongresu svoje Stranke pravde i razvoja. Erdogan je predsjednik turske vlade od 2003.

BEČ

Mali turistički zrakoplov s osam osoba pao je u nedjelju u Austriji u alpskom području Tirola pri čemu je šest osoba smrtno stradalo, objavila je lokalna policija. Jedna je osoba teško ozlijeđena, druga lakše, objavile su policijske i spasilačke službe. Svi putnici i pilot austrijske su nacionalnosti. Dvomotorna letjelica tipa Cessna poletjela je iz Innsbrucka i kretala se prema Valenciji u Španjolskoj. Vjerojatno ometen gustom maglom, pilot je izgubio nadzor nad avionom koji je pao u šumu i zapalio se.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙