FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

NEW YORK - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak u New Yorku kako ne razumije što zapravo želi Slovenija koja izražava svoje nezadovoljstvo tijekom razgovora o problemu hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke. Pusić je komentirala izjavu slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca koji je rekao da Hrvatska stalno mijenja stajališta o Ljubljanskoj banci te da zbog toga nije previše optimističan da će se naći rješenje. Kako je Pusić rekla novinarima, Hrvatska o Ljubljanskoj banci ima apsolutno konzistentno stajalište i dodala da ne razumije što se sa Slovenijom dogodilo. Podsjetila je pritom da je ljetos sa slovenskom stranom dogovoreno imenovanje financijskih stručnjaka, to je i učinjeno pa su Zdravko Rogić i France Arhar već održali dva sastanka, a za idući je tjedan najavljen još jedan.Hrvatska je ministrica vanjskih poslova također rekla kako ne može shvatiti ni to smatra li možda Slovenija da je pogriješila u imenovanju svog financijskog stručnjaka jer se svaka dva tjedna iz Ljubljane čuje drugačije stajalište.

BEOGRAD - Teme političkog dijaloga s Prištinom još nisu određene, ali je sigurno samo da Srbija ulaskom u taj dijalog ni na koji način neće priznati neovisnost Kosova, istaknuo je u četvrtak u Beogradu predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić. On je, na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s čelnikom izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Eduardom Kukanom, rekao da "okvir dijaloga i teme u ovome trenu ne zna nitko na svijetu" i da "nije toliko bitno hoće li sudjelovati predsjednik, premijer ili netko drugi iz vlade".

LJUBLJANA - Slovenska policija završila je u četvrtak popodne s ispitivanjem gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, osumnjičenog za kaznena djela s područja gospodarskog kriminala, nakon što je pretražila njegovu kuću u Ljubljani te prostorije njegova ureda u gradskoj vijećnici i izuzela potencijalne dokaze. Jankovićev odvjetnik Rok Čeferin, koji je bio prisutan ispitivanju, rekao je novinarima da Janković, koji je i predsjednik oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS), nije bio lišen slobode dodavši da se čudi zbog čega je sud odobrio kućnu pretragu. Policija je rano ujutro počela s istragom, najprije u Jankovićevoj obiteljskoj kući u Ljubljani, a kasnije i u njegovu gradonačelničkom uredu, čemu je prisustvovao i sam Janković, a u uredu mu se pridužio i odvjetnik Čeferin.

NEW YORK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u četvrtak u Ujedinjenim narodima pokrenuo kampanju kako bi Palestina dobila status države nečlanice Ujedinjenih naroda i rekao je da vjeruje u međunarodnu podršku toj inicijativi. Abas je izrazio želju da Opća skupština usvoji rezoluciju kojom bi se Palestina smatrala državnom nečlanicom Ujedinjenih naroda tijekom tog zasjedanja" koje završava u rujnu 2013. Vjerujemo da velika većina zemalja svijeta podržava našu inicijativu spašavanja izgleda za pravedan mir, rekao je i dodao da ne traže delegitimiziranje već postojeće države, tj. Izraela, već poštivanje prava države u nastajanju, tj. Palestine.

NEW YORK - Predsjednik sadašnje tehnokratske talijanske vlade Mario Monti u četvrtak je prvi put dopustio mogućnost da bude premijer i nakon proljetnih izbora, ako na njima ne bude jasnog političkog pobjednika, što je dosad čvrsto odbijao. Monti, poznati ekonomist i bivši europski povjerenik, i dalje je najpopularniji talijanski političar, što je sredinom mjeseca smatralo 42 posto sudionika jedne ankete, u kojoj je na drugom mjestu, sa čak 16 posto manjom potporom nalazi čelnik Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. Jedan posto manju potporu, 25 posto, ima Beppe Grillo, vođa novog Pokreta pet zvijezda, a na 18 posto se zadržao bivši premijer Silvio Berlusconi.

JERUZALEM - Međunarodne sankcije protiv Teherana izazvale su više štete iranskome gospodarstvu nego što se ranije smatralo, prema dokumentu izraelskog ministarstva vanjskih poslova kojeg je objavio list Haaretz u četvrtak. Izraelski dužnosnik koji nije želio biti imenovan potvrdio je sadržaj dokumenta ali je kazao kako nema znakova da su ekonomske sankcije natjerale iranske dužnosnike na promjenu politike prema nuklearnom programu. Prema dokumentu izvoz iranske nafte pao je za više od 50 posto tijekom protekle godine te danas prosječni Iranac trpi posljedice galopirajuće inflacije.

PARIZ/HAMBURG - Iran je u protekla dva tjedna potiho kupio oko milijun tona pšenice uglavnom od zemalja Europske unije, objavila su u četvrtak tržišta što pokazuje da je ta država sposobna uvoziti hranu bez obzira na financijske sankcije koje su joj nametnute zbog razvoja nuklearnog programa. Iran je u prošlosti izvozio pšenicu ali su se sankcije koje je Zapad uveo poklopile s lošom žetvom prisiljavajući zemlju da na globalnim tržištima kupi pšenicu kako bi nahranila stanovništvo. Kako bi zaobišao sankcije Iran je za plaćanje umjesto dolara koristio valute poput eura ili japanskog jena.

NEW YORK - Velika Britanija i Ekvador nisu postigli dogovor oko osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na sastanku njihovih ministara vanjskih poslova u četvrtak u New Yorku na rubu Opće skupštine UN, objavili su dužnosnici obje zemlje. "Ne vidimo rješenje u bliskoj budućnosti", rekao je ekvatorski ministar Ricardo Patino nakon sastanka s Williamom Hagueom. Hague je u pisanoj izjavi poručio da London ima "obvezu izručiti Assangea Švedskoj". Assange se već mjesecima skriva u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja ga traži zbog dviju optužbi za silovanje. "Dva su se ministra suglasila da će nastojati pronaći diplomatsko rješenje Assangeovog slučaja. Žele se još jednom sastati u povoljnom trenutku za razmjenu mišljenja", dodaje se u britanskom priopćenju.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙