FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

NEW YORK - Hrvatski premijer Zoran Milanović sudjelovao je u srijedu u sjedištu UN-a u New Yorku u pokretanju inicijative glavnog tajnika UN-a Ban ki Moona pod nazivom „Education first“ (Obrazovanje na prvom mjestu). Pritom je rekao kako mu je nužnost rezanja učiteljskih i profesorskih plaća bila jedna od najgorih stvari, no to se moralo učiniti. Istaknuo je da postoje dva puta – jedan vodi u znanje, drugi u neznanje. Zbog toga treba dati punu potporu inicijativi glavnog tajnika, zaključio je hrvatski premijer. Ban ki Moon je pak istaknuo da je moć obrazovanja nezamjenjiv mehanizam svjetskog napretka, te rekao da je njegovu važnost shvatio još kao dječak u Južnoj Koreji uništenoj nakon rata. Pritom je naglasio da svako dijete mora imati jednak pristup obrazovanju, a kvaliteta školstva mora se poboljšati jer upravo to omogućuje izgradnju tolerantnijih i pravednijih društava.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je obećao oštar odgovor u Ujedinjenim narodima na posljednji verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na Izrael i rekao da je odlučan zaustaviti Iran u razvoju nuklearnog oružja. Prije ulaska u zrakoplov za New York gdje će se obratiti Općoj skupštini UN-a, Netanyahu je uputio otvoreno pismo Izraelcima povodom kraja židovskog praznika Yom Kippura. "Glede pitanja Irana, mi smo svi ujedinjeni u cilju spriječavanja Irana da dođe do nuklearnog oružja", rekao je Netanyahu. "Povijest pokazuje da oni koji su nas htjeli izbrisati sa zemljovida nisu uspjeli postići taj cilj dok je židovski narod prevladao sve prepreke", istaknuo je Netanyahu.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je u srijedu mogućnost da polazna osnova očekivanog dijaloga s Prištinom bude sporazum o dobrosusjedskim odnosima s Kosovom, javila je srbijanska javna radiotelevizija RTS. Nikolić je u izjavi za dnevnik RTS-a iz New Yorka, uoči sastanka u četvrtak s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, istaknuo da on "nije sugovornik" u razgovorima čija su tema dobrosusjedski odnosi. "Gospođa Ashton zna da u meni nema sugovornika za dobre odnose s Kosovom kao državom. Ona ima u meni sugovornika za dobar život na Kosovu, za mir i sigurnost, za investicije", rekao je Nikolić. Na traženje da objasni što znače "izravni razgovori s Prištinom na najvišoj razini", koje je predložio u govoru pred Općom skupštinom UN-a, Nikolić je rekao kako to podrazumijeva da se vodstvo u zemlji "neće moći kriti iza dogovora koji postignu činovnici", odnosno da se moraju dogovarati "vlada, predsjednik i skupština".

MOSTAR - Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) Peter Sorensen rekao je u srijedu navečer gostujući u programu BN Televizije da je realno da BiH 2020. godine postane članica Europske unije. "Ne griješe oni koji govore o 2020. godini za ulazak BiH u EU ako se pogleda iskustvo regije - Hrvatske, Slovenije", rekao je Sorensen. Pri tome je pojasnio da je BiH, osim što je kompliciranije ustrojena, u stanju ispuniti obveze koje je postavila Europska unija. Ključnom je ocijenio spremnost domaćih političara na postizanje kompromisa te provođenje potrebnih reformi.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je posjet Tunisu predviđen za početak listopada, objavio je u u srijedu jedan njezin savjetnik, a njemačke novine navode kako postoji bojazan za kancelaričinu sigurnost zbog nereda u regiji izazvanih prosvjedima protiv američkog protuislamskog filma. Glasnogovornik Steffen Seifert rekao je da je posjet otkazan "u dogovoru s tuniskom vladom". Odbio je reći koji je razlog odgode, ali Financial Times Deutschland u najavi izdanja za četrtak spominje strah za sigurnost. Kancelarka je u srijedu navečer na skupu sa stranačkim kolegama veoma pomirljivo govorila o velikoj njemačkoj muslimanskoj zajednici. U Njemačkoj živi više od tri miljuna muslimana i islam je postao "dio nas", rekla je.

NEW YORK - Japan ima suverenitet nad otocima u Istočnom kineskom moru koji su u središtu spora s Kinom te stoga neće raditi kompromise oko vlasništva, rekao je u srijedu japanski premijer Yoshihiko Noda. "Oni su prirođeni dio našeg teritorija u povijesnom svijetlu a i po međunarodnom pravu", rekao je Noda glede otočja Senkaku. "Stoga ne može biti nikakvog kompromisa koji predstavlja uzmak od tog stajlaišta", rekao je na konferenciji za tisak u New Yorku nakon Opće skupštine UN-a. Kinesko-japanska kriza u Istočnome kineskom moru produbila se u utorak kada je u japanske teritorijalne vode oko otočja Senkakua ušlo osam brodova tajvanske obalne straže i više desetaka ribarskih brodica. Otočje Senkaku pripada Japanu, ali ga prisvajaju i Peking i Tajvan koji ga nazivaju Diaoyu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙